اختصاصی «عصرخودرو»
معرفی خودروهای کانسپت دهه 50 با الهام از جتهای جنگنده
عصر خودرو- دهه 50 میلادی مصادف با اوجگیری شرایط اقتصادی در آمریکا و بروز ایدههای نوآورانه بسیار زیادی بوده است. در این برهه از تاریخ رویدادهای نوینی مانند شکستن مرزهای فضا و دستیابی به تکنولوژیهای جدید آغاز شد اما صنعت هوایی از جایگاه ویژهای برخوردار بود و رشد و شکوفایی در این رشته بسیار چشمگیر بوده است.
Saturday 19 May 2018 - 20:43:00
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، عموما این بازه زمانی با پیشرفتهای هوافضا شناخته میشود و با توسعه جتها، این صنعت با انقلابی نوین روبهرو شد. طراحان خودرو نیز بسیاری از سالهای دهه 50 را به طراحی خودروهایی اختصاص دادند که شباهتهای بسیاری به ساختار کلی هواپیماها داشتهاند و با الهامگیری از صنعت هوایی اقدام به طراحی خودروهای مفهومی بسیاری کردهاند. در ادامه این مقاله به چند نمونه خودروی کانسپت بر اساس فرم هواپیماهای جت در این دهه خواهیم پرداخت.
1951 GM LeSabre
جنرال موتورز بیشک یکی از فعالترین شرکتها در زمینه معرفی خودروهای مفهومی بوده و محصولاتی نوین را طراحی کرده است. LeSabre یکی از نوآوریهای این شرکت در اوایل دهه 50 است که با شمایلی کاملا متفاوت از گذشته طراحی شده است. این خودرو از عضلات جدید و عجیبی برخوردار بوده و با الهامگیری از هواپیماهای جت طراحی شده است. جلوپنجره مینیمال به همراه چراغهای متفاوت کوچک به کار رفته در دماغه این خودرو ظاهر جذابی را به آن بخشیدهاند و استفاده از یک چراغ در قسمت پشت، خروجی موتورهای جت را یادآور میشود. هر چند خودروهای کانسپت تنها برای ارائه در چند نمایشگاه ساخته میشوند و کاربرد چندانی ندارند اما این جت 335 اسب بخار 8 سیلندر، به طور گستردهای مورد استفاده قرار گرفت و بدون استفاده از جرثقیل به نمایشگاههای متعدد ارسال میشد و به همین دلیل نیز در یک بازه زمانی مسافتی در حدود 72 هزار کیلومتر را طی کرد.
1956 Pontiac Club de Mer
پونتیاک در سال 1956 از خودرویی رونمایی کرد که شباهتهای فراوانی به هواپیماهای جنگنده داشت. این خودرو همانند جتها از یک بدنه یکپارچه فولادی با سطحی صیغلی و رنگنشده بهره میبرد که ضریب درگ را کاهش داده و آیرودینامیک را تا حد بالایی افزایش میداد. این خودرو در قسمت دماغه به دو چراغ مجهز شده بود و شیارهایی نیز به صورت کاملا نوآورانه برای هدایت هوا به داخل موتور و یا سایر اجزا مورد استفاده قرار گرفتهاند. شیشههای جلو به صورت مجزا طراحی شدهاند و راننده و سرنشین هر یک از شیشه هلالیشکل جداگانهای بهره میبرند. بسیاری دیگر از قطعات و المانهای به کار رفته در این خودرو از جت جنگنده F-100C Super Sabre بهره گرفته شدهاند و فرم کلی آن به وضوح قابل مشاهده است. این پروژه در سال 1958 به طور کامل منتفی و از لیست تولیدات جنرال موتورز خارج شد.
1953 GM XP-21 Firebird
گویا مرزهای تخیل و ایدهپردازی در این دهه محدودیت نداشته و شرکت جنرال موتورز با تولید مدل XP-21 Firebird عزم خود برای نزدیکشدن به یک هواپیما را نشان داده است. این خودرو با سختاری کاملا مشابه با جتهای جنگنده ساخته شده و فرم آیرودینامیک خود را نیز از این وسایل نقلیه فوقسریع به عاریه گرفته است. این خودرو تکصندلی به گونهای طراحی شده است که بتواند به سرعتهای بالا دست یابد و از پایداری لازم نیز برخوردار باشد. سقف شیشهای کاکپیت به سمت بالا باز شده و راننده با عبور از روی بالهای جانبی به داخل خودرو وارد میشود. این خودرو 370 اسب بخاری توانست به سرعتهایی معادل با 320 کیلومتر بر ساعت دست یابد و رکوردها را جابهجا کند.
پیشرانه این خودرو از نوع توربین گازی است که در واقع به عنوان نسخههای اولیه موتور جت نیز شناخته میشود. هرچند این خودرو آخرین و سریعترین خودروی توربین گازی جنرال موتورز برشمرده نمیشود (این مقام متعلق به firebird III است) اما میتوان آن را به عنوان خالصترین نمونه از این خودروها دانست.
نویسنده: محمدرضا برخورداری
برچسب ها
صنعت خودرو سازیکانسپتصنعت خودرو دنیا