پیش بینی برنامه راهبردی وزارت صنعت؛
برنامه ریزی برای دستیابی به صادرات ۳.۱میلیارد دلاری خودرو و قطعات
عصر خودرو: براساس برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت، انتظار می رود در سال ۱۳۹۶ ارزش صادرات خودرو و قطعات مربوطه در مجموع به ۳.۱ میلیارد دلار برسد که سهم خودرو در سال مربوطه ۲.۲ میلیارد دلار پیش بینی شده است.
چهارشنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۷:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی، ارزش صادرات قطعات خودرو در سال 96 بالغ بر 900 میلیون دلار پیش بینی شده و انتظار می رود در افق 1404 به رقم 6 میلیارد دلار برسد.
مطابق برنامه یادشده، در قالب سند چشم انداز 1404 انتظار می رود ارزش صادرات خودرو کشور به 15 میلیارد دلار بالغ شود.
برپایه بررسی های کارشناسی در قالب برنامه مزبور، امروز صنعت خودرو در اقتصاد جهانی عامل رشد اقتصادی بود و بخش قابل توجهی از ارزش افزوده بسیاری از کشورهای صنعتی و نوظهور در این عرصه را به خود اختصاص داده است.
جمهوری اسلامی ایران حدود یک درصد جمعیت جهان را دارد و سهم دو درصدی از تولید خودرو در دنیا را از آن خود ساخته است.
سال 1390 تولید خودرو در کشور به بیش از 1.6 میلیون دستگاه رسید که ایران را به جایگاه سیزدهم جهانی در این زمینه رساند، اما کاهش تولید در سال 92 سبب تنزل ایران به رتبه بیستم شد.
انتظار می رود تولید بیش از یک میلیون و 110 هزار دستگاه خودرو در سال 1393 موجب کسب جایگاه هجدهم ایران در این بخش شده باشد.
وزارت صنعت، معدن وتجارت ارزش افزوده بخش صنعت خودرو در سال 93 را رقم 14 درصدی برآورد کرده بود، درعین حال این صنعت سه درصد از ارزش افزوده از تولید ناخالص داخلی و 12 درصد از اشتغال بخش صنعت را دارد.
استانهای تهران، خراسان رضوی، کرمان، آذربایجان شرقی و اصفهان مناطق فعال در صنعت خودرو کشور محسوب می شوند و آذربایجان غربی، سمنان، کرمانشاه، لرستان و مازندران در زمینه قطعه سازی و مجموعه سازی فعالیت دارند.
علاوه براین در کشورهای سوریه، عراق، بلاروس، جمهوری آذربایجان، مصر، سنگال و ونزوئلا سایت های فعال خودروسازی ایران دایر است.
برپایه اطلاعات برنامه یادشده، صنعت خودرو به عنوان صنعتی مادر با سطح فناوری متوسط از پیشرانهای بخش صنعت، معدن و تجارت کشور بشمار می رود و در بین صنایع اولویت دار و منتخب در بخش تولید و تجارت به منظور تحقق اهداف مندرج در سند چشم انداز کشور جای دارد.
سیاست های اجرایی در صنعت خودرو تمرکز بر کیفیت، کاهش قیمت تمام شده تولیدات توام با افزایش آن و بهبود فضای کسب و کار به منظور سرمایه گذاری های مستقیم خارجی و مشترک با شرکتهای دارای نام و نشان تجاری معتبر جهانی طراحی شده است.
انتظار می رود صنعت خودرو کشور بتواند تولیدات خود را در سبد انتخاب خریداران در سطح بین المللی ارایه نماید.
مطابق سند چشم انداز 1404 دستیابی به جایگاه نخست صنعت خودرو منطقه، رتبه پنجم آسیا و جایگاه یازدهم جهان با تکیه بر توسعه رقابت پذیری مبتنی بر توسعه فناوری هدف گذاری شده است.
براساس اهداف سند مزبور، ایجاد پایگاه ساخت و تولید خودرو با نام و نشان تجاری داخلی و مشترک یا نام و نشان معتبر جهانی در منطقه با تاکید بر صدور تولیدات، ایجاد پایگاه ساخت تولید قطعات و مجموعه های خودرو با نام و نشان تجاری معتبر داخلی یا جهانی در منطقه با تاکید بر مزیت رقابتی، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی مستقیم یا مشترک در جهت جذب فناوریهای نوین و توسعه صادرات به عنوان راهکارهای ضروری توصیه شده است.
همچنین ایجاد پایگاه مراکز طراحی، آزمون و خدمات مهندسی خودرو در منطقه از دیگر راهکارهای پیشنهادی در مسیر تحقق اهداف سند چشم انداز است.
برپایه اهداف پیش بینی شده در مسیر سند چشم انداز 1404 تولید خودرو سبک اعم از سواری و وانت در سال 93 بالغ بر یک میلیون و 110 هزار دستگاه بود که در سال 96 دستیابی به رقم یک میلیون و 750 هزار دستگاه پیش بینی شده و انتظار می رود ظرف 10 سال آینده به سه میلیون دستگاه برسد.
سیاست وزارت صنعت، معدن وتجارت این است که طی دوره مزبور بالغ بر یک سوم خودرو تولیدی صادر شود، علاوه براین در زمینه خودرو تجاری که شامل اتوبوس ، مینی بوس و کامیون می شود تولید سال 93 برابر با 22 هزار دستگاه بود که در سال 96 دستیابی به رقم 43 هزار دستگاه مورد انتظار است و در 1404 تولید 120 هزار دستگاه پیش بینی شده که در این بخش یک چهارم تولیدات باید صادر شود.
میزان فروش خودرو و قطعات آن در سال گذشته 12 میلیارد دلار ثبت شده که پیش بینی سال 1396 رسیدن به رقم 20 میلیارد دلار و برای افق چشم انداز تحقق 50 میلیارد دلار هدف گذاری شده است.
سهم ارزش افزوده صنعت خودرو (برمبنای سال پایه آماری 1383 بانک مرکزی)از تولید ناخالص داخلی در سال 92 به میزان 1.8 درصد ثبت شده و پیش بینی سال 96 دستیابی به رقم سه درصد مورد انتظار است و برای 1404 هدف چهاردرصد تعریف شده که دنبال می شود.
همچنین سهم ارزش افزوده صنعت خودرو از ارزش افزوده کل صنعت در سال 92 به میزان 11.4 درصد بود و برای سال 96 دستیابی به 18 درصد پیش بینی شده و انتظار می رود در افق چشم انداز به 20 درصد برسد.
سهم اشتغال مستقیم صنعت خودرو و قطعات در سال 1393 بالغ بر 170 هزار نفر بود که برآورد شده در 1396 به رقم 200 هزار نفر برسد و در 1404 اشتغال 250 هزار نفری برای این صنعت در دستور کار است.