فربد زاوه تاکید کرد:
رونق به شرط کاهش نرخ سود
عصر خودرو : افزایش سقف تسهیلات برای خرید خودرو ظاهراً قرار است بازار خودرو را از رکود به حالت رونق درآورد اما غافل از آنکه ارائه وام ۱۵میلیونی از سوی بانکها به متقاضیان خودرو دردی را دوا نخواهد کرد.
عصر خودرو : افزایش سقف تسهیلات برای خرید خودرو ظاهراً قرار است بازار خودرو را از رکود به حالت رونق درآورد اما غافل از آنکه ارائه وام ۱۵میلیونی از سوی بانکها به متقاضیان خودرو دردی را دوا نخواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از اقتصادنیوز، زیرا وامی که از سوی بانکها قرار شده به مشتریان کمتوان بازار تعلق گیرد، دارای همان نرخ بهرهای است که وامهای دیگر هم از آن برخوردار هستند و با وجود این امر تاثیری در رونق بخشیدن بازار خودرو نخواهد داشت.
البته دوبرابر شدن وام خودرو رونق خرید و فروش خودروهای ارزانقیمت اما پرتیراژ را در نظر گرفته که بیشتر میتوان گفت محصولات خودروسازی سایپا در این دایره جا خواهد گرفت. ارائه تسهیلات برای خرید خودرو با نرخ سود 21 درصد نمیتواند رونقی را نصیب بازار کند اما قدرت خرید مردم را برای محصولات ارزانقیمت سایپا رو به افزایش خواهد برد.
بنابراین نمیتوان گفت با افزایش وام خودرو به 15 میلیون تومان اثر خارقالعادهای در وضعیت خرید و فروش خواهد داشت و بازار را تکان میدهد. البته برخی تصور دارند با ارائه چنین تسهیلاتی بازار خودرو رونق میگیرد و قدرت خرید مردم برای خرید خودرو بالا میرود.
در صورتی که تاثیر چندانی در وضعیت حاضر بازار وام 15میلیونی نخواهد گذاشت اما اگر در وهله نخست وام خودرو با کاهش نرخ بهره بانکی همراه شود، سیاست تحریک تقاضا در بازار خودرو میتواند همگام با رونق شود.
در واقع محسوس بودن تاثیر این طرح منوط به کاهش بیشتر نرخ سود بانکی است. اما نکته حائز اهمیت این است که تزریق منابع مالی با هدف تحریک بازار باید در نقطهای متمرکز شود که مثمرثمر واقع شود. از سویی برخیها معتقدند میتوان فرآیند ارائه تسهیلات برای خرید خودرو یکباره به خودروسازان داده شود تا به یاری تولید درآید تا اینکه به متقاضیانی که قصد خرید خودرو را ندارند، اختصاص یابد که در این باره باید گفت تزریق تسهیلات به خودروسازی بهترین شبکه میتواند برای صاحب خودرو شدن مردم باشد.
دلیل آن میتواند این باشد که خودروسازان کشور در حال حاضر بیشترین نیاز را به نقدینگی دارند و اگر تحریک بازار از سمت تقاضا و اختصاص وامها در مسیر درستی قرار نگیرد و متقاضیان وام با آن تسهیلات خودرو نخرند، محرومیت صنعت از نقدینگی اتفاق خواهد افتاد و از منظری خودروساز داخلی باید برای سودآوری و جلوگیری از ضرر تولید خود را با افزایش قیمت به دست تقاضاکننده برساند.
در صورتی که همین امر به رکود بازار و ناامیدی مشتریان دامن خواهد زد. اما اگر قصد رونق بازار است معتقدم اولین فاکتور اصلی برای تحرک بازار خودرو ارائه وام و تسهیلات لازم با نرخ بهره پایین است. در غیر این صورت بیشترین تقاضا برای خودروهای ارزانقیمت در بازار شکل میگیرد. در حقیقت وام بانکی در افزایش خرید و فروش خودروهای داخلی موثر واقع میشود که اقساط پایینی دارد و در برابر سایر وامها نیز آسانتر وصول خواهد شد.
اما با 15 میلیون تومان وام بانکی، بسیاری از مشتریان تنها قدرت خرید حداقل پراید را پیدا میکنند و بسیاری نیز میتوانند برای خرید خودروهایی مانند تیبا و پژو 405 پیشقدم شوند. اما در حالی که مردم از بازار توقع کاهش قیمتها را دارند و رکود در خرید و فروش وجود دارد، خودروسازان نباید قیمت محصولات خود را بالا ببرند زیرا اثربخشی وام بانکی بر بازار فایدهای ندارد.
چرا که اکنون بسیاری از مشتریان با همین قیمتهای فعلی نیز حاضر به خرید خودرو نیستند و اگر قرار باشد قیمتها بالاتر نیز بروند، ارائه وام بانکی به مشتریان انگیزه خرید نخواهد داد، بلکه ناامیدان بازار را ناامیدتر میکند از سویی کارایی وام خودرو را در بازار بیاثر خواهد کرد.