اختلاف ۹۰ میلیونی قیمت کارخانه و بازار خودرو
عصر خودرو- در چند هفته اخیر بازار خودرو به شدت ملتهب شده است. فاصله بین قیمت کارخانه و بازار خودروها به شدت افزایش یافته و هیچ مقامی هم پاسخگو نیست.
عصر خودرو- در چند هفته اخیر بازار خودرو به شدت ملتهب شده است. فاصله بین قیمت کارخانه و بازار خودروها به شدت افزایش یافته و هیچ مقامی هم پاسخگو نیست.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، خروج آمریکا از برجام و مطرح شدن احتمال قطع همکاری خودروسازان خارجی و توقف تولید خودروهای پسابرجامی باعث شده تا قیمت این خودروها در بازار به شدت افزایش یابد.
در کنار این موضوع رشد نرخ دلار در بازار غیر رسمی نیز باعث ایجاد التهاب مضاعف در بازار خودرو شده است و قیمت تمام خودروها با افزایش همراه بوده است.
هماکنون اختلاف بین قیمت کارخانه و بازار برخی خودروهای مشترک تولیدی با خودروسازان خارجی به حدود 90 میلیون تومان نیز رسیده است. به عنوان مثال قیمت کارخانه مزدا3 تیپ 3 معادل 131 میلیون تومان است اما قیمت آن در بازار به 215 میلیون تومان رسیده است.
قیمت کارخانه پژو 2008 نیز معادل 115 میلیون تومان و قیمت بازار آن 206 میلیون تومان است. قیمت کارخانهای سراتو 113 میلیون تومان و قیمت بازار آن 164 میلیون تومان است. قیمت کارخانه هیوندایی اکسنت 115 میلیون تومان و قیمت بازار آن به 153 میلیون تومان رسیده است.
اما گذشته از خودروهای مشترک تولیدی با خودروسازان خارجی که احتمال توقف تولید آنها مطرح شده و همین موضوع باعث سوءاستفاده دلالان و واسطههای بازار خودرو و ارائه قیمتهای نجومی برای این خودروها شده است قیمت باقی خودروهای تولید داخل نیز در بازار افزایش قابل توجهی داشته است.
به عنوان مثال در حالی قیمت کارخانه پژو 207 اتوماتیک 54 میلیون تومان است که قیمت بازار آن به 73 میلیون تومان رسیده است. قیمت کارخانه ساندرو استپوی اتوماتیک نیز 61 میلیون تومان و قیمت بازار آن 91 میلیون تومان است.
جک S5 اتوماتیک نیز در حالی در کارخانه به قیمت 123 میلیون تومان عرضه میشود که قیمت بازار آن به 147 میلیون تومان رسیده است. قیمت کارخانه هاوال H2 نیز 104 میلیون تومان و قیمت بازار آن 141 میلیون تومان است.
علاوه بر این خودروها اما قیمت خودروهای پرتیراژ و پرمصرف داخلی نیز با افزایش همراه بوده است. به عنوان مثال پرایدسایپا 111 در حالی در کارخانه به قیمت 21 میلیون و 300 هزار تومان عرضه میشود که قیمت بازار آن به 24 میلیون و 200 هزار تومان رسیده است. سمند LX نیز در حالی در کارخانه به قیمت 31 میلیون و 500 هزار تومان عرضه میشود که قیمت بازار آن 36 میلیون و 800 هزار تومان است.
مروری بر قیمت خودروها در بازار نشان میدهد که این بازار به شدت ملتهب شده و در این شرایط هیچ نظارتی نیز بر آن وجود ندارد.
در شرایطی که دلالان و واسطهها به ماهیگیری از آب گلآلود مشغول هستند از مسوولان و سازمانهای مرتبط بهویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز خبری نیست و مشخص نیست چه کسی باید با سوءاستفادهها در بازار خودرو برخورد کند.
در این رابطه عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت را مسوول قصور در نظارت بر بازار خودرو دانسته و میگوید: گذشته از دلایلی همچون احتمال قطع همکاری خودروسازان خارجی و افزایش نرخ ارز، دلیل اصلی وضع آشفته بازار خودرو ضعف نظارت بر این حوزه است.
امرالله امینی با بیان اینکه تجربیات سالهای گذشته نشان داده که دلالان بازار خودرو در هر وضعیتی به دنبال سوءاستفاده از شرایط هستند، خاطرنشان میکند: در دوره قبل که نرخ دلار یک مرتبه از هزار تومان به 3000 هزار تومان رسید نیز برخیها یک شبه مولتی میلیاردر شدند.
وی ادامه میدهد: موضوع تحریم و نرخ ارز جای خود. حتی اگر همکاری تمام خودروسازان خارجی با خودروسازان داخلی نیز قطع شده و تولید این خودروها متوقف شود آیا تفاوت بین قیمت کارخانه و بازار خودروها باید به 100 میلیون تومان برسد!؟.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه میکند: ضعف نظارت بر بازار خودرو باعث شده فروشندگان قیمتهای تخیلی و نجومی برای خودروها تعیین کنند. البته بعید است که مصرفکنندگان با چنین قیمتهایی حاضر به خرید خودرو باشند اما در نهایت اعلام چنین قیمتهایی تاثیر نامطلوبی بر افکار عمومی داشته و شرایط بازار را ملتهب میکند.
وی تاکید میکند: مشکل این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت دست بسته ایستاده و به جای نظارت فقط نظاره میکند. امیدواریم مسوولان مربوطه هر چه زودتر وارد عمل شده و با بنگاههایی که خودروها حتی تا حدودا دو برابر قیمت اصلی در بازار عرضه میکنند برخورد کنند.