خودروهای فروش فوری کی به دست مردم میرسد؟
عصر خودرو- رییس اتحادیه نمایشگاهداران با تاکید بر اینکه فروش فوری فقط روی کاغذ انجام میشود، میگوید: فروش فوری خودروها مستلزم این است که خودروها را به مردم تحویل دهند و نیاز روزانه بازار تامین شود.
عصر خودرو- رییس اتحادیه نمایشگاهداران با تاکید بر اینکه فروش فوری فقط روی کاغذ انجام میشود، میگوید: فروش فوری خودروها مستلزم این است که خودروها را به مردم تحویل دهند و نیاز روزانه بازار تامین شود.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرآنلاین ، بازار خودرو انگار تصمیم به آرامش ندارد. افزایش قیمت خودرو دیگر موضوع تازهای نیست؛ تبدیل به داستانی دنبالهدار شده است. در حال حاضر نیز رشد قیمتها در انواع خودروها به بیش از 20 میلیون رسیده و کمتر معاملاتی در بازار انجام میشود. این در شرایطی است که طرحهای فروش فوری خودروسازان بزرگ کشور ادامه دارد و هر روز یک خبر تازه در این خصوص اعلام میشود. اما نکته اینجاست که مشتریان خودروهای پیشفروش از قیمتهای تحویل خودرو معترض هستند و اعتقاد دارند خودروسازان در اعلام قیمتها تخلف کردهاند؛ به طوری که شرکت خود قیمت مصوب اعلام میکند، اما اعمال نمیکند.
برخی از مشتریان میگویند: با وجود افزایش قیمتها و فروش فوری محصولات، اینکه مدت حداقل شش ماهه پولهای پیش پرداخت واریزی در دست شرکت باشد و از سود آن استفاده کند و نهایت هم خودرو را با قیمت بالاتر از مصوبات بهمن و اسفند تحویل دهند، درست نیست.
زمان تحویل خودروها در هالهای از ابهام
در حال حاضر زمان تحویل برخی خودروهای پیشفروش در هالهای از ابهام قرار دارند و گزارشها نشان میدهد بهدلیل تحریمها و وابستگی صنعت خودروسازی به واردات مواداولیه و قطعه، سال گذشته تولید خودرو درصد کاهش یافت و خودروسازان نتوانستند به تعهداتشان در تحویل خودروهای پیش فروش عمل کنند.
بررسی آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از آن است که تولید پارسال انواع خودرو در کشور با افت 37.8 درصدی نسبت به سال 1396، به 955 هزار و 923 دستگاه رسید. پاییز پارسال تولید روزانه سایپا نزدیک به 400 دستگاه و ایرانخودرو به حدود 800 دستگاه رسیده و خودروهای زیادی کف کارخانهها مانده بود که نقص قطعه داشت، اما در پایان اسفندماه گذشته و با بستههای طراحی شده، مجموع تولید این 2 خودروساز به بیش از 4 هزار دستگاه رسید.
با این وجود، عزیز اکبریان، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس تاکید کرده افرادی که خودروهای داخلی را پیشخرید کردند، نگران نباشند، زیرا خودروی خریداری شده به آنها تحویل داده میشود.
فرشاد مقیمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در روزهای گذشته عنوان کرده طبق دستوری که به دو خودروساز بزرگ کشور داده شده، باید نسبت به ایفای به موقع تعهدات اقدام شود که بر این اساس برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که کل تعهدات خودروسازان در سال ٩٧ حداکثر تا مهرماه سال جاری ایفا شود. این برنامه به طور قطع در سال ٩٨ اجرایی خواهد شد و جای نگرانی از بابت ایفای تعهدات خودروسازان وجود ندارد.
به گفته وی، تعهدات جدید خودروسازان مبنی بر پیشفروشهای صورت گرفته در سال ٩٨ نیز به طور قطع به موقع انجام میشود که بر این اساس، هر یک از خودروسازان مکلف هستند حداقل ٥٥۰ هزار دستگاه خودرو را در سالجاری تولید کنند که در مجموع یک میلیون و ١۰۰ هزار دستگاه خودرو در سالجاری تولید و روانه بازار خواهد شد.
آنطور که وزارت صنعت اعلام کرده، برنامه سختگیرانهای برای خودروسازان در نظر گرفته شده که برمبنای آن، یکی از تکالیف تعیین شده برای خودروسازان این است که تولید را از سطح یک میلیون و ١۰۰ هزار دستگاه فراتر ببرند که جزییات آن پس از نهایی شدن اعلام خواهد شد.
به گفته مقیمی، چنانچه خودروسازان به این برنامه تولید پایبند نباشند، دیگر اجازه پیشفروش خودرو نخواهند داشت و به تناسبی که افزایش تولید داشته باشند، میتوانند خودرو در بازار پیش فروش کنند.
عرضه قطرهای فایده ندارد
اما با این حال، سعید موتمنی، رییس اتحادیه نمایشگاهداران در رابطه با نحوه عرضه خودروسازان در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین تاکید میکند: عرضه بهصورت قطرهای مناسب نیست و خودروسازان باید تیراژ تولید خود را افزایش دهند.
به اعتقاد وی، اگر ما بخواهیم بازار آرامی داشته باشیم، باید عرضه خودرو صورت گیرد و افزایش قیمت خودرو به این دلیل است که خودروسازان نمیتوانند نیاز بازار را تامین کنند. این در حالی است که اگر نیاز بازار را تامین کنند و کالا به اندازه کافی به بازار عرضه شود، این مشکلات پیش نمیآید.
رییس اتحادیه نمایشگاهداران با بیان اینکه نوسان شدید بازار خودرو به دلیل عدم عرضه خودرو به بازار است، تصریح میکند: خودروهای فروش فوری فقط روی کاغذ انجام میشود. فروش فوری خودروها مستلزم این است که خودروها را به مردم تحویل دهند و بازار نیز نیاز روزانه دارد که این نیاز باید تامین شود.
موتمنی عنوان میکند: در صورتی که یک روز وقفه در عرضه خودرو بیفتد، هفتهها طول میکشد که این یک روز عرضه جبران شود.
وی متذکر میشود: در حال حاضر یک عده در بازار منتظر هستند که عرضه یک کالا کم شود و هجوم بیاورند و آن کالا را با قیمت بالا بفروشند. همین اتفاق در بازار خودرو افتاده است. برای مثال، میدانند یک خودرو روی خط تولید نمیآید، این گروه میآیند و آن خودرو را میخرند و با قیمت بالا عرضه میکنند.
رییس اتحادیه نمایشگاهداران در پاسخ به این پرسش که آیا بازار کشش قیمتهای بالا را دارد؟ میگوید: خریدار پراید 51 میلیون تومان در بازار کم است؛ مگر اینکه کسی نیاز داشته باشد.
رشد 5 میلیونی پراید در بازار
در حال حاضر پراید در حدود 5 میلیون تومان، پژو 206 حدود 21 میلیون تومان و سمند نزدیک به 10 میلیون تومان نسبت به 18 فروردینماه افزایش قیمت داشته است. محصولات مونتاژی مانند سراتو از 245 میلیون تومان به 290 میلیون تومان یا خودرویی مانند پژو 2008 از 270 به 340 میلیون تومان افزایش رسیده است. در این مدت گروه پژو 206 بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند.
به این ترتیب، در بازار پراید 111 با قیمت 51 میلیون تومان، پژو 206 تیپ2 با قیمت 87 میلیون تومان، پژو206 تیپ 5 با قیمت 105 میلیون تومان، پژو405 با قیمت 80میلیون و 500 هزار تومان، استپوی با قیمت 200 میلیون تومان و H30 با قیمت145 میلیون تومان مورد معامله قرار میگیرد.
چگونه حال بازار خوب میشود
کارشناسان صنعت خودرو معتقدند چنانچه از تمام پتانسیلهای داخلی برای صنعت خودرو استفاده شود و برخی قطعات که در داخل وجود نداشته و نیازمند واردات هستند، بتوانند وارد زنجیره تامین شوند، میتوان به تحقق تولید یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو در سال جاری امیدوار بود.
به باور آنها، شرط تحقق این هدفگذاری این است که قطعهسازانی که دچار مشکل شده و از خودروسازان طلب دارند، مشکلاتشان برطرف شده و بتوانند با ایجاد تحول و بازسازی در روند فعالیت خود، قطعات را به میزان کافی در اختیار خودروسازان قرار دهند.
کارشناسان عنوان میکنند خودروسازان مشکل چندانی برای اجرای افزایش تولید ندارند، بلکه مشکل اصلی این صنعت در تامین قطعه و مواداولیه است که باید تامین شوند. در واقع مشکل اصلی تولید در ایران به دو موضوع نقدینگی و کمبود ارز باز میگردد.