طراحی و معرفی محصولات جدید در کلاس های متنوع از سوی سایپا
یک نارنجی در هر کلاس
عصر خودرو- یکی از مهمترین مشخصه های خودروسازان بزرگ جهان داشتن حداقل یک محصول در هر یک از کلاس های خودرویی برای پاسخ به نیاز های مختلف مشتریان است.
عصر خودرو- یکی از مهمترین مشخصه های خودروسازان بزرگ جهان داشتن حداقل یک محصول در هر یک از کلاس های خودرویی برای پاسخ به نیاز های مختلف مشتریان است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، خودروها از ابعاد کوچک دو نفره تا سدان ها و شاسی بلند های لوکس گستره بی نهایتی دارند اما این موضوع در یک بازار ممکن است متفاوت باشد. در طی سالیان گذشته با تغییر ذائقه مشتریان ایرانی، کلاس های مد نظر و مورد علاقه مشتریان تغییر کرده و واردکنندگان و تولید کنندگان خودرو عمدتا به سراغ چند کلاس محدود از خودروها که بیشتر مورد استقبال عموم قرار می گیرد رفته اند. سایپا در این بین، در حوزه تولید با مطالعه نیاز و علاقه عموم بازار ایران، سبد جامعی از کلاس های خودرویی از هاچ بک کوچک شهری تا نخستین مینی کراس اوور ایرانی و شاید در آینده شاسی بلند شاسی مستقل را تنها طی حدود دو سال آینده آماده عرضه به بازار و پاسخ به نیاز های متنوع کرده است. اگر بازه قیمتی ارزان ترین خودرو بازار یعنی تیبا را پایه قرار دهیم و تا حدود 400 میلیون تومان، تنوع خودروها ایرانی را تصور کنیم، در هر بازه 20 میلیونی می توان رد پایی از سبد جدید محصولات سایپا اعم از محصولاتی که وارد بازار شده اند و محصولاتی که هنوز به بازار عرضه نشده اند پیدا کرد.
مهندسی سبد محصولات بر پایه نیاز مشتریان امری ضروری در ساختن آینده ای متفاوت برای صنعت خودرو ایران است که در سایپا از زمان آغاز مدیریت سید جواد سلیمانی طی حدود 2 سال اخیر آغاز شده است. ممکن است در حال حاضر تولیدات شرکت خودروسازی سایپا و یا به صورت کلی گروه سایپا، تنها به چند مدل از خودروهای پلتفرم X200 و برخی وانت ها محدود شده باشد اما روند افزوده شدن یک محصول جدید در هر فصل تقریبا به عادتی برای سایپا بدل شده که با استاندارد های روز اروپا بخصوص در زمینه ایمنی همراه است و این موضوع در شاهین با اسناد ویدیویی ثابت شد.
اگر به آینده نزدیک در بازار و صنعت خودرو ایران نگاه کنیم، سایپا با خانواده تیبا کف بازار و حوزه سدان و هاچ بک های شهری را در اختیار دارد، ساینا در نسخه فیس لیفت جدید میانه بازار سدان های شهری را در اختیار خواهد گرفت. ساینا در نسخه جدید محصولی است که هویت کاملا متفاوتی از تیبا را نشان می دهد و بعد از آن کوییک وارد میدان می شود. سایپاکوییک را از ابتدا در کلاس مینی کراس یا هاچ بک های کراس شده طراحی کرد و این یعنی هدف گیری دقیق نیاز مشتریان ایرانی. این محصول در زمان مدیریت سید جواد سلیمانی بیش از پیش به یک خودرو متفاوت در بازار کشور بدل شد و با طراحی متفاوت از دیگر هاچ بک های بومی بازار ایران، در نسخه های فول، بدنه دو رنگ و ... آماده عرضه به بازار شد و اکنون نیز نسخه فیس لیفت این خودرو با هویتی مستقل آماده در دست گرفتن بالاترین بازه قیمتی خودروهای کوچک شهری و تکمیل خانواده پلت فرم X200 است. خانواده X200 بازه خودرو های ارزان قیمت و اقتصادی بازار با ابعاد طولی 3.9 تا 4.2 متر را در کلاس های هاچ بک، سدان و مینی کراس تشکیل می دهد که عمده نیاز اصلی بازار خودرو کشورمان است و طی سال های قبل این تنوع از خودروهای جدید تنها از نظر تیراژ در اختیار پراید بود اما با ایجاد تنوع گسترده، سهم پراید بین چندین محصول در کلاس های مختلف با هدف گذاری جدید تقسیم شده است.
با گذر از خودروهای کوچک شهری خانواده X200 نوبت به سدان های خانوادگی می رسد. خانواده های ایرانی طی سال های گذشته نشان داده اند که برای کارکرد های مختلف از جمله سفر، خرید و بخصوص برای خانواده های با جمعیت 4 یا 5 نفر به دنبال سدان هایی هستند که طولشان بیش از 4.3 متر باشد و حدود 2.6 متر فاصله بین دو محور را در اختیار سرنشینان قرار دهند. از طرف دیگر فضای بار بیش از 400 لیتر مد نظر مشتریان بود و ترجیح می دادند قدرت خودرویشان فراتر از 100 اسب بخار باشد تا از خانواده سدان های شهری که عمدتا زیر 100 اسب بخار هستند فاصله بگیرند. سایپا در پاسخ به این نیاز جعبه ابزار جدیدش یعنی مگاپلتفرم SP100 را باز کرد و با انتخاب موارد مورد نیاز مشتریان ایرانی، یک سدان خانوادگی با هویتی جدید و بر اساس خواسته های مشتریان را شکل داد. شاهین با طول 4446 میلیمتر، حدود 20 سانتیمتر طول بیشتری از سدانی مانند تندر90 دارد و فضای بارش به 420 لیتر می رسد. فاصله بین دو محور این خودرو کمی بیش از فضایی است که تندر90 در اختیار سرنشینان قرار می دهد و با کنار هم قراردادن این تناسبات در مقایسه با خودرو شناخته شده خانوادگی مانند تندر90، این سدان در گام نخست، محصولی ایده آل از سایپا پس از خانواده X200 برای خانواده های ایرانی است. سایپا حتی در بخش قوای محرکه از پیشرانه ای با حداکثر توان 110 اسب بخار بهره گرفته است که به دلیل بهره گیری از سیستم توربوشارژ توانایی تولید 165 نیوتون متر گشتاور را دارد که این عدد در مقایسه با گشتاور 140 نیوتون متری تندر 90، 25 نیوتون متر گشتاور و در نتیجه کشش بهتر را نشان می دهد و شاهین از این جهت نیز یک قدم برتر از حداقل نیازهای خانواده های ایرانی است. در بخش امکانات رفاهی نمایشگر 7 اینچ، سیستم ورود و خروج بدون کلید، کنترل فشار باد تایرها، سانروف و ... نیز نشان دهنده توجه سایپا به آپشن های مورد نیاز مشتریان در این بازه قیمتی و این کلاس از خودروها است.
خودروسازان جهانی معمولا بعد از کلاس شاهین به سراغ خودروهای استیشن واگن نیز می روند اما با توجه به اینکه این کلاس در بازار ایران پرطرفدار نیست، با نگاهی بومی به این بازار در می یابیم که سایپا با نگاهی تمام عیار به تمام داشته هایش در حال توسعه سبد محصولات و پر کردن خلاء قبل و بعد از شاهین در کلاس سدان های متوسط است. این خودروساز در همین راستا یکی از سدان های موفق تاریخ صنعت خودرو کشور یعنی تندر90 را دوباره روی کار آورده اما نه برای تولید مجدد بلکه برای استفاده به عنوان یک مبنا جهت ساخت خودرویی به سبک سایپای جدید! در خودرو جدید و بر اساس اطلاعت اولیه اعلامی سایپا و رندر های منتشر شده احتمالا تنها برخی قالب های بدنه ثاب خواهند ماند و طراحی کلی اتاق دستخوش تغییرات فراوان خواهد شد. تندر90 نمی توانست استاندارد های 85 گانه جدید را پاس کند لذا قوای محرکه جدید سایپا روی این سدان جدید یعنی P90 نصب خواهد شد و می توان انتظار تغییرات اساسی در کابین خودرو و گذر از طراحی کسل کننده نمای داخلی تندر90 را داشته باشیم. این خودرو در نهایت بر پایه استاندارد های جدید و زبان طراحی جدید سایپا شکل خواهد گرفت و مکمل شاهین در بازار سدان های متوسط خواهد شد.
اگر حدود 3 سال قبل به فکر ایجاد تنوع در کلاس خودروهای تولیدی می افتادیم، نمی توانستیم از صنعت خودرو انتظاری جز مونتاژ برند های چینی یا همان سدان های پیشین را داشته باشیم اما سایپا با رونمایی از کراس اوور آریا این سد را بعد از چندین دهه شکست تا صنعت خودرو ما کلاس بلندقامتان را نیز لمس کند و به یکی از مهمترین نیاز های مشتریان ایرانی با برندی ملی پاسخ دهد. آریا قدم بعد از شاهین و P90 است که به عنوان نخستین کراس اوور ایرانی، در ابعادی متناسب با نیاز های مشتریان طراحی شده و به نوعی بعد از کوییک که هویتی نزدیک به خودروهای هاچ بک دارد، یک کراس اوور بر اساس استاندارد های روز است. آریا بر اساس استاندارد های ایمنی اروپایی طراحی شده و حتی ایمنی عابرین پیاده در شکل گرفتن آن مد نظر طراحان سایپا قرار گرفته است. این خودرو احتمالا سطح بالاتری از امکانات شاهین داشته باشد و نصب تجهیزات ایمنی مانند سیستم هشدار خروج از لاین یا سیستم کنترل الکترونیکی پایداری روی این خودرو چندان دور از ذهن نیست. آریا در زمره مینی کراس های شهری خانوادگی قرار می گیرد که فضای اتاق و فضای باری بیش از هم کلاسانش نظیر ام وی ام X22 یا چانگان CS35 را در اختیار سرنشنیان قرار می دهد. در مسیر پوشش کلاس های خودرویی مختلف توسط گروه خودروسازی سایپا در ادامه به شاسی بلند شاسی مستقل با توانایی بالای آفرود و خودروهای بار و کار می رسیم که در قدم اول یعنی شاسی بلند های آفرودی ، سایپا مدتی قبل از برنامه جدیدش خبر داد و در زمینه خودروهای وانت و کار نیز وانت جدید پادرا که توسط زامیاد اماده عرضه به بازار شده سطح جدیدی از توانمندی یک خودرو کار به نمایش گذاشته شده است.
آنچه از روند فعالیت سایپا در شکل گیری سبد جدید محصولات بر می آید این است که این خودروساز نه تنها ایجاد تنوع محصولات را در اولویت فعالیت قرار داده بلکه در این بین با مهندسی دقیق، بازه های مختلف قیمتی و کلاس بندی خودروها را نیز مورد توجه قرار داده است و نمود عملی این مهندسی در آینده نزدیک و با ورود محصولات جدید این شرکت نمایان خواهد شد.