افزایش سهم خصوصیها از خودروسازی ۱۴۰۰
تولید خصوصیها روی غلتک افتاد
عصر خودرو- خودروسازی بخش خصوصی روی غلتک تولید افتاد. بررسی آمارهای تولیدی وزارت صمت حکایت از آن دارد که بخش خصوصی خودروسازی کشور در اردیبهشت ۱۴۰۰ نسبت به بازه زمانی سال گذشته رشد ۳۰ درصدی را در حالی تجربه کرده که سه خودروساز بزرگ کشور در همین مدت افت ۲۹ درصدی داشتهاند.
يکشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۳:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، آنچه مشخص است همراه با چشمانداز مذاکرات هستهای بسیاری از شرکای خارجی خودروسازان خصوصی که به واسطه فشار ایالات متحده مجبور به ترک ایران شدند، فعالیت خود را بار دیگر آغاز کردند این در شرایطی است که از اواخر سال گذشته شرکتهای جدیدی نیز به جمع شرکای خارجی خصوصیها پیوستهاند.
براساس آمارهای ارائه شده توسط وزارت صمت تا پایان اردیبهشت امسال خصوصیها 5 هزار و 772 دستگاه خودرو تولید کردهاند. این در شرایطی است که سال گذشته در همین بازه زمانی تولید به 4 هزار و 44 دستگاه رسیده بود. در این بین برخی از شرکتهایی که سال 98 تولید خود را متوقف کرده بودند در اواخر سال 99 بار دیگر به جمع خودروسازان خصوصی پیوستهاند.
آنچه مشخص است وزارت صمت بهعنوان سیاستگذار کلان خودرو، در بسته جهش تولید1400 برخلاف سالهای گذشته، تیراژ خودروسازان بخشخصوصی را نیز هدفگذاری کرده است. این وزارتخانه در ابتدای سالجاری تولید یکمیلیون و 250 هزار دستگاه خودرو را برای سال1400 پیشبینی کرده، این در شرایطی است که سهم دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایرانخودرو و سایپا یک میلیون و 100 هزار دستگاه در نظر گرفته شده و خودروسازان خصوصی نیز موظف شدهاند تولید150 هزار دستگاه از محصولات خود را در سالجاری نهایی کنند. دلیل اینکه وزارت صمت در سالجاری علاوه بر خودروسازان دولتی برنامه تولیدی را نیز به شرکتهای خودروساز خصوصی دیکته کرده را باید در دیدگاه سکاندار این وزارتخانه جست و جو کرد.
علیرضا رزمحسینی از زمانی که سکان هدایت وزارت صمت را در دست گرفته همواره بر شکست انحصار در بازار خودرو از مسیر حضور پررنگتر خودروسازان خصوصی تاکید کرده است؛ بنابراین میتوان گفت در حالحاضر سیاستگذار کلان خودرو بهدنبال این است تا با افزایش تولید خودروسازان بخش خصوصی، آنها سهم بیشتری از بازار خودرو را در اختیار بگیرند. وزارتنشینان برای اینکه این ایده خود را عملیاتی کنند در کنار هدفگذاری تولید برای خودروسازان دولتی، هدفگذاری را نیز برای خودروسازان خصوصی درنظر گرفتهاند. بدون تردید تحقق هدفگذاری صورتگرفته سبب خواهد شد تا علاوه بر بالا رفتن سهم بازار و ایجاد رونق در شرکتهای خودروساز خصوصی، ایده سیاستگذار کلان خودرو در ارتباط با شکستن انحصار بازار خودرو تا حدودی رنگ واقعیت به خود بگیرد.
حال سوال اینجاست که آیا این توان در خودروسازان خصوصی وجود دارد تا هدفگذاری صورت گرفته را عملیاتی کنند یا اینکه این هدفگذاری بلندپروازانه است و امکان تحقق ندارد؟ آنچه مشخص است همراه با برنامهریزی وزارت صمت برای تخصیص سهمی معین برای خصوصیها در بازار خودرو، این بخش نیز با حمایت مسوولان صنعتی رویکرد جدیدی را در تولید محصولات خودرویی اتخاذ کرده است.خودروسازان خصوصی کشور در سال 92-91 همزمان با اعمال تحریمهای اولیه پذیرای بسیاری از شرکتهای خودروساز چینی به عنوان جایگزین شرکای غربی خود شدند این در شرایطی است که به واسطه عملکرد خصوصیها، شرکتهای چینی در مدت زمان کمی، موفق به اخذ سهمی قابلتوجه از بازار خودروی ایران شدند. اما تحریمهای ثانویه در سال98چینیها را نیز مجبور به ترک بازار ایران کرد .طبق آمارهای وزارت صمت تولید 93 هزار و 400 دستگاهی بخش خصوصی در سال 97 به 32 هزار و 500 دستگاه در سال 98 رسید.در تحریمهای ثانویه بسیاری از شرکتهای خصوصی مجبور به تعطیلی خطوط تولید خود شدند و برخی دیگر با کمترین ظرفیت تولیدی موجودیت خود را حفظ کردند.به این ترتیب این شرکتها با توجه به وضعیت ناپایدار سیاسی و اقتصادی کشور به این نتیجه رسیدهاند که تضمینی بر ادامه مونتاژ خودروهای چینی در طولانیمدت نیست و ممکن است با اتفاق مشابهی که در سال 98 رخ داد بار دیگر مجبور به تعطیلی خطوط تولیدی خود شوند.بنابراین این شرکتها رویکرد جدیدی را در تولید خودرو اتخاذ کردهاند که موفقیت در این مسیر میتواند آنها را به تولید 150 هزار دستگاهی خودرو نزدیک کند.
آنچه مشخص است خرید خط تولید خودرویی مشخص از شرکتهای خارجی این روزها در دستور شرکت هایی قرار دارد که از زیرساخت مناسب تولیدی برخوردار هستند. بنابر اخبار رسمی برخی از این شرکتها با ایجاد خط مونتاژ خودرویی مشخص بیشتر به دنبال تولید خودروهای شاسی بلند و کراساوور هستند.
عملکرد بهاری خودروسازان خصوصی
از جمع 14 شرکت خودروساز خصوصی تا پایان اردیبهشتماه 1400 تنها 6 خودروساز فعال بودهاند و همانطور که عنوان شد آنها رشد 30 درصدی تولید سواری را طی اردیبهشتماه امسال در قیاس با همین بازه زمانی در سال گذشته رقم زدند.
اما خودروسازان خصوصی چه افت و خیزی را در دومینماه از سال 1400 تجربه کردند؟ در پاسخ به این سوال به آمارهای ماهانه وزارت صمت در این زمینه استناد میکنیم. از مدیرانخودرو آغاز میکنیم که بیشترین سهم را در تولید خودرو طی بازه زمانی یاد شده بر عهده داشت. مدیرانخودروییها تا پایان اردیبهشتماه سالجاری 3 هزار و 117 دستگاه از انواع محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را تولید کردهاند. این خودروساز مونتاژ برند چینی «چری» و «امویام» را در دستور کار دارد. میزان تولید مدیرانخودرو تا پایان اردیبهشتماه سالجاری در مقایسه با تولید این خودروساز خصوصی در همین بازه زمانی در سال 99 از افت تولیدی حول و حوش 5/ 4درصدی حکایت دارد. در میان محصولات مدیرانخودرو بیشترین سهم تولید را امویام X22 به خود اختصاص داده است. از این محصول هزار و 323 دستگاه تولید شده که سهم بیش از 42 درصدی را به خود اختصاص داده است.
محصول بعدی که بیشترین سهم را در سبد محصولاتی این خودروساز تا پایان اردیبهشتماه به خود اختصاص داده تیگو 7 است. مدیرانخودروییها از این محصول SUV خود 508 دستگاه تولید کردهاند.
امویام X33 با تولید 390 دستگاه در جایگاه سوم قرار دارد. اما در میان محصولات حاضر در سبد محصولاتی این خودروساز در بازه زمانی یادشده تیگو 7 بیشترین رشد تولید را به نسبت سال پیش در همین بازه زمانی به خود اختصاص داده است. بر اساس آمار منتشر شده تولید این محصول رشدی در حدود 117 درصد را نشان میدهد. در مقابل آریزو5 نیز بیشترین افت را تجریه کرده است. بررسی آمار تولید این محصول سدان در اردیبهشتماه امسال در مقایسه با اردیبشهتماه 99 از افت تولید بیش از 51درصدی حکایت دارد. دو محصول تیگو5 و امویام X55 نیز تا پایان اردیبهشتماه 1400 در خطوط تولید این خودروساز بخش خصوصی دیده نشدند. نکته قابلتوجه در ارتباط با سبد محصولاتی مدیرانخودرو این است که تیگو 8 به تازگی به صف محصولات تولیدی آن اضافه شده است. مدیرانخودرو تا پایان اردیبهشتماه سالجاری 60 دستگاه از این خودروی 7 نفره را تولید کردند.
حال سراغ دیگر خودروساز بخش خصوصی یعنی کرمانموتور میرویم.
کرمانموتوریها بعد از مدیرانخودرو بیشترین محصول را تا پایان اردیبهشتماه 1400 تولید کردهاند. آمارها نشان میدهد این خودروساز توانسته تولید 2 هزار و 263 دستگاه از محصولات خود را نهایی کند.
این خودروساز همانطور که عنوان شد رشد تولیدی حول و حوش 190 درصد را تا پایان اردیبهشتماه سالجاری در قیاس با اردیبهشتماه سال گذشته در کارنامه خود ثبت کرده است. در سبد محصولاتی این خودروساز کرمانی، جک S5 بیشتر سهم را در بازه زمانی یادشده به خود اختصاص داده است. کرمانموتوریها از این محصول SUV خود در دوماهه ابتدایی سال جاری هزار و 271 دستگاه تولید کردند.
مقایسه آمار تولید این محصول تا پایان اردیبهشتماه سالجاری با همین بازه زمانی در سال گذشته بیش از 63 درصد رشد را نشان میدهد. بعد از جک S5، جک S3 جایگاه دوم را به لحاظ تیراژ به خود اختصاص داده است. این خودروساز بخش خصوصی از این محصول کراساوور خود در بازه زمانی یاد شده 470 دستگاه تولید کرده است. جکS3 در اردیبهشتماه سال گذشته جایگاهی در سبد محصولاتی این خودروساز نداشته است.جکJ4 نیز با تولید 470 دستگاه در جایگاه سوم قرار دارد. این خودرو نیز همانند جکS3 در دو ماهه ابتدایی سال گذشته تولید نشده است. کرمانموتوریها نیز همانند رقیب خود یعنی مدیرانخودرو یک محصول SUV جدید به نام KMC K7 را به سبد محصولاتی این شرکت اضافه کردهاند.
تا پایان اردیبهشتماه 1400 در مجموع 42 دستگاه از این محصول نوبرانه کرمانموتور تولید شده است. بعد از کرمانموتور، خودروسازی بهمن توانسته جایگاه سوم را به لحاظ تیراژ تا پایان اردیبهشتماه سال جاری به خود اختصاص دهد.
بهمنموتوریها در بازه زمانی یاد شده تولید 235 دستگاه از محصولات خود را نهایی کردهاند. این میزان تولید در سال 1400 در مقایسه با بازه زمانی سال گذشته رشد تولیدی حول و حوش 17 درصد را نشان میدهد. در آمارهای ارائه شده توسط وزارت صمت جزییاتی از تولید محصولات این شرکت عنوان نشده است.
جایگاه چهارم جدول تیراژ تولید خودروسازان بخش خصوصی به خودروسازان بم اختصاص دارد. این خودروساز که پیشتر تولید محصول جیلیGC6 را در دستور کار داشت از ابتدای سالجاری تمرکز خود را روی محصل نوبرانه خود یعنی لیفان X70 قرار داده است. این محصول نیز یک محصول SUV است که طرفداران زیادی در کشور ما دارد و این خودروساز امیدوار است تا همان استقبالی که از لیفان X60 شد برای این محصول چینی نیز بار دیگر تکرار شود.
سروش دیزلمبنا نیز که بیشتر به عنوان یک تجاریساز خود را مطرح کرده بود از سال گذشته به بخش تولید خودروهای سواری ورود کرد. در حالحاضر این شرکت تولید محصول روسی پاترویت را برعهده دارد. پاترویت نیز یک محصول SUV محسوب میشود. سروشدیزلیها تا پایان اردیبهشتماه سال جاری توانستهاند تولید 50 دستگاه از این محصول را نهایی کنند. بررسی آمار تولید این خودروساز تا پایان اردیبهشتماه سالجاری در قیاس با اردیبهشتماه گذشته از رشد تولیدی بیش از 730 درصد حکایت میکند.
خودروسازی راین نیز با تولید یک دستگاه خودرو در قعر جدول خودروسازان خصوصی قرار دارد.
شرکتهای نظیر سیفخودرو، عظیم خودرو، خودروسازی بایک بینالملل، صنعت خودرویآذربایجان، سازه خودروی دیار، کارمانیا و ریگان هیچ محصولی را در دوماهه ابتدایی امسال در خطوط تولید خود نداشتهاند. این در شرایطی است که برخی اخبار از برنامهریزی این شرکتها برای تولید محصولاتی متفاوت از گذشته حکایت دارد.
برچسب ها
صنعت خودرو ایرانتولید خودروخودروسازان خصوصی