بازار خودرو چشم به میرداماد دوخته است
عصر خودرو- بازار خودرو آشفته است و دلالان اجازه نمیدهند این بازار روی خوش ببیند؛ فعالان بازار پیشبینی میکنند با اجرای طرحهای فروش فقط مسکن به بازار خودرو زده میشود و دوباره قیمتها به اوج خود میرسد.
عصر خودرو- بازار خودرو آشفته است و دلالان اجازه نمیدهند این بازار روی خوش ببیند؛ فعالان بازار پیشبینی میکنند با اجرای طرحهای فروش فقط مسکن به بازار خودرو زده میشود و دوباره قیمتها به اوج خود میرسد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از روزنامه ایران، طی 10 روز پیش قیمت خودروهای داخلی 10 تا 20 درصد گران شده، هر چند روایتهایی هم هست مبنی بر اینکه نهایت افزایش قیمت 14 درصد بوده است. اما آنچه از گفته فعالان بازار بر میآید این است که بازار با شدیدترین التهابهای خود مواجه شده است که عمده دلیل آن حداقل در مدت یاد شده، نرخ ارز است.
زمانیکه قیمت دلار مرز 20 هزار تومان را رد کرد، قیمت خودروهای صفر و کارکرده هم ترمز بریدند و به یکباره 5 الی 6 میلیون تومان گران شدند، ولی گفتههای عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی و وعده اینکه در هفته جاری قیمت ارز کاهش پیدا میکند باعث شد که تعداد خریداران خودرو به صفر نزدیک شود و اکنون که قیمت ارز در کانال 19 هزار تومان است قیمت خودروها بهصورت تقریبی بین 3 تا6 میلیون تومان ارزانتر شده است اما ادامه این روند و کاهشی شدن قیمتها به تصمیمات ساختمان شیشهای میرداماد بستگی دارد.
در گزارش پیش رو نظر یکی از استادان دانشگاه و رئیس اتحادیه بازار خودرو را جویا شدیم. آنها در واکاوی وضعیت این روزهای بازار، خواهان ثبات قیمت ارز شدند و همچنین از خودروسازان خواستند که تمام توان خود را برای رشد تولید خودرو بگذارند.
بازار خودرو آشفته شده است
سعید مؤتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو به «ایران» میگوید: افزایش قیمت ارز بسرعت بر قیمت خودرو اثر گذاشت و باعث شد که قیمتها بین 10 تا 14 درصد افزایش پیدا کند و عطش برای خرید خودرو با هدف کسب سود بیشتر شود. او با بیان اینکه بازار خودرو آشفته شده است و وضعیت به وجود آمده حضور دستگاههای نظارتی را میطلبد، ادامه داد: بازار خودرو بهدلیل نوسانهای مختلف و حضور دلالان نیازمند سقف قیمتی است اگر چنین امری اجرایی نشود نمیتوان بازار خودرو را کنترل کرد. رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو میگوید: چندی پیش قرار بود سازمان حمایت سقف قیمت خودرو در بازار را مشخص کند تا فعالان بازار بر اساس آن حرکت کنند اما تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است. او با اشاره به اینکه بازار خودرو از هیچ قانون خاصی پیروی نمیکند و قیمتها دلبخواهی شده است، ادامه داد: افرادی که با هدف سودجویی وارد بازار خودرو شدند با قیمتهای سلیقهای و بالا بازار را بهم ریختند.
مؤتمنی میگوید: خودرو به اندازه کافی در بازار نیست اگر بود قیمتها تعادل بیشتری داشت و فاصله قیمت کارخانه و بازار به حد و حدود فعلی نمیرسید؛ کشور سالانه به یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو نیاز دارد ولی به خاطر تحریم و افزایش قیمت ارز تولید مانند گذشته نیست و همین امر باعث شده که بازار بهدلیل کمبود خودرو با قیمتهای هیجانی مواجه شود.
او ادامه داد: اگر عرضه خودرو در بازار گسترده بود شاهد صفهای میلیونی برای ثبتنام در طرحهای فروش فوقالعاده و پیش فروش نبودیم؛ زمانیکه فاصله قیمت کارخانه و بازار زیاد میشود واسطه گری و سوداگری در بازار خودرو بیشتر میشود.
کاهش شدید خرید و فروش خودرو
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو عنوان میکند: درست است که قیمت خودرو در بازار سیر صعودی به خود گرفته است ولی میزان خرید و فروش بشدت کاهش یافته است و حتی فضایی ایجاد شده که برخیها از فروش خودرو امتناع میکنند چرا که معتقدند قیمتها بالا میرود و سود بیشتری عایدشان میشود. او با بیان اینکه نمایشگاه داران خودرو سهمیه خودرویی ندارند تا بتوانند با عرضه آن در بازار قیمت را کنترل کنند، ادامه داد: فروشندگان فعلی (اکثراً کسانی هستند که خودرو ثبتنامی و با قیمت کارخانه داشته اند) با توجه به شرایط روز بازار قیمتگذاری میکنند و همین عدم ثبات باعث شده که مردم سردرگم شوند چرا قیمتها از هیچ ثباتی برخوردار نیست.
پول لازمها خودرو میفروشند
مؤتمنی درباره خرید و فروش خودروهای کارکرده هم گفت: کسانی حاضر به فروش خودرو هستند که به پول نیاز داشته باشند در غیر اینصورت صاحبان خودرو حاضر به تغییر یا فروش خودرو خود نیستند چرا که میدانند در هر فروش امکان خرید دوباره از بازار بسیار سخت است، مگر کسانی که نقدینگی بسیار بالایی دارند.
او در پایان تأکید کرد: برای آرامش بازار خودرو و جلوگیری از نوسانهای اتفاق افتاده 4 راهکار وجود دارد که سیاستگذاران بایستی در راستای آن حرکت کنند؛ اولین راهکار پیشنهادی ما ثبات ارزی است که اکنون بیش از موقع دیگر به آن نیاز است؛ دوم، افزایش عرضه خودرو توسط خودروسازان است؛ سوم، تعیین سقف قیمتی برای خودروهای صفر کیلومتر موجود در بازار است و در نهایت چهارمین نکته که اهمیت فراوانی دارد، نظارت گسترده سازمانهای نظارتی بر بازار خودرو است.
متقاضان خرید کمتر از سالهای پیش
آلبرت بغزیان، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درباره اینکه چرا بازار خودرو با نوسان مواجه شده است، به «ایران»گفت: نوسان قیمت خودرو در بازار به دلایل مختلفی مرتبط است که یکی از آنها رشد تقاضا در برابر کاهش عرضه است؛ البته متقاضان خرید خودرو در سالجاری به مراتب کمتر از سالهای پیش هستند اما انگیزه برای سرمایهگذاری و کسب سود باعث شده افرادی هم که نیاز به خودرو ندارند، وارد این بازار شوند.
او ادامه داد: افزایش قیمت خودروهای خارجی و ممنوعیت واردات هم سبب شده که قیمت خودرو در بازار متناسب با نرخ ارز افزایش پیدا کند.
خودروسازان دروغ گفتند!
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه کشور به رشد تولید خودرو نیاز دارد تا در پی آن قیمتها ثبات بیشتری به خود بگیرد، تصریح کرد: تا قبل از تحریمها شرکتهای خودروسازی اعلام میکردند که ما خودکفا هستیم و خودروهای تولید ملی را روانه بازار میکنیم اما با سخت شدن شرایط مشخص شد که آنها دروغ میگفتند یا شاید هم بهصورت عمد تولید خودرو را کاهش دادند تا بتوانند بر قیمت کارخانهای خودرو بیفزایند؛ اگر خودروها ملی بوده است چرا تولید بشدت کاهش یافته است.
عضو شورای رقابت گفت: اگر تولید خودرو با اصلاح قیمت کارخانهای آن توسط شورای رقابت افزایش پیدا میکند، شرکتهای خودروسازی اعلام کنند تا شورای رقابت نرخهای جدید را حتی بالاتر از تورم بخشی اعلام کند و در پی آن به ثبات قیمتی در بازار خودرو برسیم.
طرح پیش فروش؛ بچهای در دریا
او با بیان اینکه عرضه 25 هزار خودرو و 70 هزار خودرو در قالب طرحهای فروش نمیتواند دردی از صنعت خودرو دوا کند، افزود: فروش در این حد به منزله بچهای در دریا است؛ به هر ترتیب بازار خودرو به خاطر کاهش عرضه خودرو که ناشی از کمبود قطعه و افزایش قیمت ارز و تحریم است، بالا رفته است.
احتکار خودرو ادامه دارد
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه بازار خودرو تشنه است و نیاز به خودرو دارد، ادامه داد: زمانی شاهد احتکار مسکن و کالا بودیم اما اکنون شاهد احتکار خودرو هم هستیم که برخیها برای سودجویی وارد آن شدند؛ درست است که تقاضا برای خرید خودرو زیاد است اما اکثر متقاضیان به خودرو نیازی ندارند و تنها به فکر سوداگرایی هستند.
او خواستار اجرای سیاست ارزی مشخص شد و گفت: اگر قطعهای برای تولید خودرو کم است یا تولید نمیشود به هر شکل ممکن آن را وارد کنیم تا خودرویی در کف پارکینگ شرکتهای خودروسازی قرار نگیرد.