دو کارشناس صنعت خودرو مطرح کردند:
لزوم تغییر ساختار مالی صنایع خودروسازی
عصر خودرو : دولت آمریکا در سال های 2008 و 2009 سهام شرکت ها را خریداری کرد و بعد از دو سال که شرکت ها به نقطه مطلوبی رسیدند، سهام را واگذار کرد. الان هم در این شرایط فعلی کشور، اگر دولت بخواهد صنعت خودرو با مشکلی همراه نباشد و از بهره زیاد بانکی که این صنعت را تهدید کرده خلاصی پیدا کند باید سهام این شرکت ها را خریداری کند و قیمت گذاری این محصولات را منتفی کند.
Saturday 13 June 2015 - 12:29:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از اقتصاد نیوز، محمدرضا سروش، مدیر عامل گروه بهمن و محمدرضا نجفی منش، عضو هیأت مدیره قطعه سازان خودرو با شرکت در برنامه تلویزیونی «بورس» مشکلات و ساختار مالی صنایع خودروسازی را بررسی کردند.
نجفی منش در خصوص زیان ده بودن خودروسازان و چگونگی ادامه فعالیت آنها گفت: این واحدها بخشی از مایملک های خود را فروخته و نقدینگی حاصل از آن را وارد صنعت کردند تا این صنعت به گردش در بیاید.
وی در ادامه بیان داشت: هیچ جای دنیا و هیچ دولتی در قیمت گذاری خودرو دخالت نمی کند و هم اکنون نیز تقاضایی از وزارت خانه به شورای اقتصاد رفته است تا با بررسی مجدد، این صنعت را از قیمت گذاری خارج کنیم.
وی در خصوص انحصاری بودن صنعت خودرو اشاره داشت: این صنعت انحصاری نبوده به این دلیل که هم اکنون 16 کارخانه تولیدی داریم و واردات در این صنعت نیز بسیار زیاد است و به همین دلیل نمی توان این صنعت را انحصاری نامید.
نجفی منش خاطر نشان کرد: خودرو با قیمت بالایی به دست مصرف کننده می رسد به این دلیل که واسطه ها خودرو را از تولیدکننده با قیمت مناسب خریداری می کنند و با قیمت بالاتر به دست مصرف کننده ها می رسانند.
وی ادامه داد: اگر این صنعت از حالت انحصاری خارج شود، دیگر نیازی نیست تا شورای رقابت در بحث قیمت گذاری دخالت کند.
سروش در خصوص صنعت خودرو بیان داشت: ویژگی های ذاتی صنعت خودرو بزرگ بودن، آکادمیک بودن و پیچیدگی های صنعت خودرو است. این پیچیدگی ناشی از گردش مالی بالا، مراودات و ارتباطات اجتماعی بالایی است که این صنعت دارد و همچنین سلسله ارتباطی که با صنایع پسین و پیشین خود می گیرد. بنابراین صنعت خودرو به واسطه ویژگی های ذاتی، صنعتی است که سرمایه بر بوده و سرمایه در گردش بالایی دارد.
وی ادامه داد: به نظر می رسد باید در روند شکل گیری صنعت خودرو در کشور ملاحظاتی شود. صنعت خودرو از منابع جاری، سرمایه گذاری بلند مدت کرده که از یک زاویه اشتباه و از یک زاویه درست بوده است و از فرصت بازار استفاده شده است.
سروش افزود: تاسال های 88، 89 و 90 به واسطه محدودیت هایی که در تعاملات بین المللی کشور ایجاد شد و به تبع آن افزایش نرخ ارز، افزایش سرمایه در گردش، محدودیتی که در بازار فروش خودرو با پالس های نامناسب در خصوص قیمت گذاری و سیاست های فروش خودرو صورت گرفت، این صنعت با محدودیت سرمایه در گردش بیشتری مواجه شد.
وی ادامه داد: این سیکل جاری گردش نقدینگی دچار خلل و سستی شد و بعد از آن مباحث پیچیده تر شد و به شرایطی منجر شد که برخی شرکت های این صنعت زیان کردند.
در این میان نجفی منش در خصوص پیش بینی از وضعیت آینده این صنعت گفت: پیش بینی می شود که در افق 1404 به 2 میلیون و 300 هزار خودرو نیاز خواهیم داشت در حالی که در حال حاضر، یک خودرو هم کف کارخانه باقی نمانده و تمام خودرو ها به فروش رفته است.
سروش گفت: اصلاح ساختار یک نکته دیگر هست که مورد مشابه آن در سال 2008 و 2009 میلادی در آمریکا به وجود آمد و دولت آمریکا سهام شرکت ها را خریداری کرد و بعد از دو سال که شرکت ها به نقطه مطلوبی رسیدند، سهام را واگذار کرد. الان هم در این شرایط اگر دولت بخواهد صنعت خودرو با مشکلی همراه نباشد و از بهره زیاد بانکی که این صنعت را تهدید کرده خلاصی پیدا کند باید سهام این شرکت ها را خریداری کند و قیمت گذاری این محصولات را منتفی کند.
وی در این خصوص اظهار داشت: ساختار مالی بنگاه تحت تأثیر ساختار مالکیت بنگاه است. ما در حال حاضر در ساختار مالکیتی بنگاه نیاز به بازنگری داریم .
سروش در ادامه بیان داشت: به هر حال این یک بحثی است که باید در اصلاح ساختار مالی صورت بگیرد اما ساختار مالکیتی زیربنای ساختار بنگاه است اگر ساختار مالکیتی دچار نقص باشد به تبع آن ساختار مالی و تکنولوژیک و منابع انسانی را تحت تأثیر قرار می دهد .
وی گفت: با توجه به این که سیاست دولت گذشته باعث ایحاد محدودیت در صنعت خودرو شده بود لازم است که این دولت برای جبران مافات این سرمایه گذاری را انجام بدهد .
نجفی منش در ادامه تأکید کرد: واقعیت قضیه این است سود بانکی در مقایسه با دنیا 9 برابر است در حالی که سود بانکی باید 4 درصد بشود زیرا هم اکنون با این سودهای بانکی 20 درصد هزینه خودرو هزینه مالی است .
سروش ادامه داد: صنعت خودروسازی عمله سیستم بانکی است و به هرحال با توجه به این که در صنعت خودرو، سرمایه در گردش بالایی نیاز داریم این سرمایه در گردش از منابع غیر سهامدار از جمله منابع بانکی باید تجهیز شود.
نجفی منش در ادامه اشاره کرد: نه تنها صنعت خودرو، بلکه تمامی صنایع کشور در خدمت نظام بانکی هستند. بنابراین تمام و بخش زیادی از هزینه های تحمیل شده هزینه مالی است که باید کم شود .
در این بین سروش اضافه کرد: بعضی از شرکت های تولیدی صنعت خودرو، زیان ده هستند و باید در بلند مدت ساختار مالکیتی و ساختار مدیریتی این بنگاه ها تغییر کند و به تبع آن ساختار مالی هم اصلاح شود. شرکت های خودرویی در کشور داریم که ساختار مالی قوی دارند و سودآور هستند ولی باید صنعت را توسعه داد و به نظر می رسد که در اسرع وقت باید این اقدام صورت بگیرد تا انباشت هزینه مالی اصلاح بنگاه ها را سخت تر نکند.