قدیمیترین گروه واردکننده خودرو به کشور با مشکلات زیادی در استان هرمزگان دست به گریبان است؛
کوچ تاجران بزرگ از بندرعباس، زمینهساز بیکاری و عدم توسعه در هرمزگان
عصر خودرو- قدیمیترین هلدینگ واردکننده خودرو به کشور که پیش از این با سرمایهگذاری گسترده، زمینه اشتغال و افزایش درآمد عمومی در بندرعباس را فراهم کرده بود این روزها به دلیل انتشار اخبار عجیب ناشی از ناهماهنگیهای مسئولین استان هرمزگان، در آستانه ترک این منطقه است.
پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۴:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، در سالهای اخیر شاهد انتقال بسیاری از واردگنندگان خودرو از گمرک بندرعباس به سایر گمرکات هستیم. با وجود مزایای اقتصادی این گمرک به نظر میرسد بروز حواشی در زمینه ترخیص خودروها از این گمرک باعث شده است بسیاری از شرکتها عطای ترخیص از این گمرک را به لقای آن ببخشند تا جایی که هماکنون تنها تعداد معدودی از واردکننده به کشور همچنان از این گمرک برای ترخیص خودروهایش استفاده میکند، امری که البته در هفتههای اخیر با چالشهای زیادی مواجه شده تا جایی که این مسئله سرمایهگذاری بیش از 2000 میلیارد ریالی انجامگرفته توسط واردکننده مذکور در این منطقه محروم و اشتغال ایجاد شده برای بیش از 300 نفر در این منطقه را تحتالشعاع قرار داده است.
هیاهوی بسیار برای هیچ
هفته گذشته خبر عجیبی در خروجی برخی خبرگزاریها قرار گرفت که حکایت از قاچاق خودرو از گمرک شهید باهنر داشت. در کنار کنترلهای سختگیرانه بر روند واردات خودرو، آنچه ادعای "قاچاق" خودرو را عجیب میکند، روند شمارهگذاری خودروها است، چراکه تمامی خودروها (حتی اگر بتوان آنها را به هر شکل، بهصورت قاچاق وارد کشور کرد) درنهایت برای فروش و تردد نیاز به اخذ پلاک از پلیس دارند و پلیس تنها با اسناد کامل گمرکی اقدام به شمارهگذاری خودروها میکند.
به این ترتیب مشخص بود تمام اینها برداشت نادرستی از اتفاقات است تا جایی که این مسئله از سوی مدیرکل گمرک شهید باهنر، ناظر گمرکات استان هرمزگان و حتی رئیسکل گمرک ایران تکذیب شد تا درنهایت مشخص شود همه آنچه اتفاق افتاده است بر اساس روال معمول گمرک بوده و اساسا بحث قاچاق مطرح نیست.
این مسئله هرچند با توضیحات و تکذیب مدیران ارشد گمرک پایان یافت (هرچند عواقب این خبر تکذیب شده هنوز هم گریبان واردکننده را گرفته است) اما مشابه چنین اتفاقی هفته گذشته در بوشهر نیز رخ داد و بازهم پس از انتشار اخبار منفی، شاهد تکذیب مقامات گمرک بودیم، امری که عواقب آن هنوز هم دامن این گروه را گرفته است.
سرمایههایی که سوخت میشود، اشتغالی که بر باد میرود
مجموع واردات خودرو از سوی قدیمیترین هلدینگ واردکننده خودرو به کشور به بیش از 20هزار دستگاه میرسد. برای داشتن تصور بهتر از این عدد بد نیست بدانید برای حمل این تعداد خودرو به بیش از 3300 تریلی نیاز است و تنها همین مسئله میتوان سطح اشتغال و گردش مالی ایجاد شده از محل واردات این خودروها را مشخص کند تا جایی که نزدیک به نیمی از گردش مالی گمرک باهنر ناشی از این خودروها است.
این مجموعه سال گذشته مدرنترین و پیشرفته ترین مرکز PDI و PDS، گمرک اختصاصی مرکز شمارهگذاری، نمایندگی و مرکز خدمات پس از فروش و ...را با سرمایه گذاری مستقیم ٢۰۰۰ میلیارد ریالی با حضور اصحاب رسانه و مدیران ارشد استانی افتتاح کرد. در مراسم افتتاح این مرکز که با حضور اصحاب رسانهها انجام شد، مدیران این مجموعه اعلام کردند در فاز دوم با افزایش این سرمایهگذاری به رقمی در حدود 5هزار میلیارد ریال این مرکز توسعه یافته و سایر بخشهای مرتبط از جمله اسکله اختصاصی و تولید برخی از تجهیزات و تجهیزات صنعتی مانند لیفتراک به بهره برداری خواهد رسید.
با این سرمایهگذاریها هماکنون حدود 300 نفر از مردم هرمزگان بهطور مستقیم در این بخش مشغول کار هستند که در آینده این رغم افزایش چشمگیری خواهد یافت. این تنها بخشی از اشتغالزایی و سرمایهگذاری انجام گرفته است چرا که به این عدد باید اشتغال ایجاد شده از سوی شرکتهای حمل خودرو، کارگران گمرک، نیروهای خدماتی و ... را نیز اضافه کرد تا در نهایت مشخص شود فرآیند واردات خودرو از سوی این شرکت تنها در بندرعباس، اشتغال غیرمستقیم بسیار زیادی ایجاد کرد و خواهد کرد.
تاجران را وادار به کوچ نکنیم
همه اینها اما با اتفاقات روی داده به خطر افتاده است چراکه با ناهماهنگیهای روی داده میان دستگاههای مختلف در استان، دور نیست که این شرکت نیز همچون سایرین از ادامه کار در این منطقه چشمپوشی کرده و فعالیتهای خود را به استان دیگری منتقل کند، امری که باعث از دست رفتن مشاغلی در بندرعباس و هرمزگان میشود که قطعاً در شرایط حاضر مورد قبول مسئولین استان نخواهد بود.
در سالی که توجه عمده مسئولین کشور به بحث رونق اشتغال و رفع بیکاری است، ایجاد مشکلاتی از این دست برای گروهی که با ایجاد 2500 فرصت شغلی مستقیم و بیش از 15هزار فرصت شغلی غیرمستقیم و سرمایهگذاری چند صد میلیارد تومانی، در مسیر توسعه جامعه و بهویژه مناطق محروم برآمدهاند، چیزی جز فراری دادن سرمایهها و فرصت سوزی نیست بهویژه که نباید فراموش کنیم حمایت از بخش خصوصی یکی از سیاستهای کلان کشور و در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی است چراکه با توانمند شدن بخش خصوصی بهویژه واردکنندگان خودرو، میتوان به اشتغالزایی در مناطق محروم امید داشت ضمن آنکه واردکنندگان توانمند در آینده میتوانند به سمت تولید خودرو نیز حرکت کنند، اتفاقی که در مورد هلدینگ خودرویی مورد اشاره در این متن نیز روی داده است و هماکنون این مجموعه با سرمایهگذاری گسترده، آماده تولید محصولات روز اروپایی در ایران است اما با فراری دادن سرمایهها از مناطق محروم، بار سنگین بیکاری بر دوش مدیران استانی خواهد افتاد و شاید زنگ خطری برای دیگر سرمایهگذاران در این مناطق باشد.
برچسب ها
واردات خودروخودروهای وارداتیبازارخودرو ایران