خواست مشتری در تصمیمسازی وزارت صنعت
عصر خودرو- رئیس سازمان توسعه تجارت پنجشنبه شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی به ارائه توضیحاتی درباره وضعیت صادرات و واردات کشور پرداخت و به سوالات و انتقاداتی که در این زمینه مطرح است، پاسخ داد.
عصر خودرو- رئیس سازمان توسعه تجارت پنجشنبه شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی به ارائه توضیحاتی درباره وضعیت صادرات و واردات کشور پرداخت و به سوالات و انتقاداتی که در این زمینه مطرح است، پاسخ داد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، مجتبی خسروتاج در این برنامه با تشریح دلایل افزایش تعرفه برخی کالاها بر حق و حقوق مشتریان در انتخاب و خرید یک کالای خارجی یا داخلی تاکید و عنوان کرده که اگر قرار است کالای داخلی جایگزین خارجی شود، باید از نظر قیمت و کیفیت قابلیت رقابت را داشته باشد. رئیس سازمان توسعه تجارت حتی بر این نکته اصرار داشته که سیاستگذاریها باید بهگونهای باشد که مصرفکننده بتواند تصمیمی عقلایی بگیرد. آنچه از اظهارات خسروتاج استنباط میشود وفاداری وی در ظاهر به حق انتخاب مشتری و همچنین امکان رقابتپذیری کالاهای خارجی و داخلی است، حال آنکه عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در تعرفهگذاری خودرو و تصمیمات مربوط به بازار خودروهای وارداتی برخلاف رویهای است که وی در برنامه تلویزیونی بر آن تاکید داشته است. وزارت صنعت با در نظر گرفتن تعرفه بالا برای واردات خودرو، حذف گری مارکتها و همچنین منع ورود خودروهای بالای 40 هزار دلار و 2500 سیسی رسما خواسته بسیاری از مشتریان را در بازار وارداتیها نادیده بگیرد. به طوری که در شرایط کنونی با توجه به افزایش تعرفهها و محدودیت در ورود برخی محصولات وارداتی، حق انتخاب برخی مشتریان نیز محدود به خرید خودروهای مونتاژی بهخصوص محصولات چینی و همچنین تولیدات پسابرجامی شده است. در اصل آنچه رئیس سازمان توسعه تجارت از آن بهعنوان «سیاستگذاری با توجه به خواست و احترام به مشتری» یاد کرده، به نوعی با تصمیمات و واقعیات بازار در تضاد است و سیاستگذاریها بهگونهای بوده که مشتری ناچار به انتخاب دو گزینه بیشتر نیست، محصولات چینی یا خودروهای پسابرجامی که قرار است با مشارکت تولیدکنندگان داخلی به بازار عرضه شود. در حال حاضر محصولات وارداتی با فاصله قیمتی زیادی از خودروهای چینی و پسابرجامی به فروش میرسد و این به آن معناست که در سیاستگذاریها نهتنها رقابتپذیری بین محصولات داخلی و خارجی که رئیس سازمان توسعه تجارت بر آن تاکید دارد محقق نخواهد شد، بلکه تقاضا در این بازار نیز به کمترین میزان خواهد رسید. به نظر میرسد شرایطی که هماکنون بر بازار وارداتیها حاکم است بدون در نظر گرفتن خواست مشتری، شرایط ایدهآل تصمیمسازان صنعتی است.