به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، طبق آمار، در مجموع 21 هزار و 238 دستگاه انواع خودرو سواری در شرکتهای خصوصی خودروساز تا پایان مهر امسال به تولید رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با تیراژ 16 هزار و 23 دستگاه، حدود 32 درصد رشد را نشان میدهد. این رشد اما در حالی اتفاق افتاده که تیراژ خودروسازان خصوصی همچنان در مقایسه با ظرفیت اسمی تولید آنها پایین است. همچین بسیاری از این شرکتها از ماهها قبل تعطیل و نیمه تعطیل بودهاند که دلیل آن، تحریم و قطع ارتباط با شرکای خارجی عنوان میشود.
در این شرایط، اخیرا وزیر صنعت،معدن و تجارت اعلام کرده با توجه به انحصار خودروسازان بزرگ دولتی، باید از ظرفیت بخش خصوصی برای شکستن انحصار موردنظر استفاده کرد. علیرضا رزمحسینی حتی وعده تقویت بخش خصوصی را نیز داد؛ اما نگفته که دقیقا قرار است کمکی به بخش خصوصی صنعت خودرو شود. خودروسازی خصوصی ایران وابستگی زیادی به چینیها دارد و با توجه به اینکه چشم بادامیها نیز بر موج تحریم سوار شدند، تیراژ در این بخش صنعت خودرو کشور طی دو سال گذشته تا به امروز شرایط مناسبی نداشته است. برخی از خودروسازان چینی پس از اعمال تحریمهای آمریکا، از ایران رفتند و آنها هم که ماندند، فعالیت خود را کاهش دادند. در حال حاضر نام حدود 15 خودروساز بخش خصوصی در حوزه تولید محصولات سواری به ثبت رسیده که نیمی از آنها تعطیل و نیمه تعطیل هستند. به نظر میرسد تا شرکای چینی آنها برنگردند یا همکاری جدیدی میان این شرکتها و خودروسازان خارجی شکل نگیرد، نمیتوان از بخش خصوصی انتظار رقابت با ایران خودرو و سایپا و شکست انحصار آنها را داشت.
اما طبق آمار وزارت صمت، در هفت ماه امسال بیشترین تیراژ در مدیران خودرو به ثبت رسیده؛ شرکتی که محصولات چری چین را مونتاژ میکند. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، 15 هزار و 86 دستگاه محصول مونتاژ کرده تا نسبت به هفت ماه مشابه سال گذشته حدود 340 درصد رشد کند. از کرمان موتور نیز خبر میرسد این شرکت مونتاژکننده محصولات جک چین، چهار هزار و 509 دستگاه تیراژ تا انتهای مهر امسال داشته و نسبت به هفت ماه مشابه 98، 54 درصد افت را به خود میبیند. گروه بهمن نیز که تولید 749 دستگاهی را از خود به جا گذاشته، نسبت به سال گذشته افتی حدودا 39 درصدی را تجربه کرده است. از راین خودرو نیز خبر میرسد این شرکت تیراژی فقط 14 دستگاهی در هفت ماه امسال داشته است. سیف خودرو نیز که جزو شرکتهای تازهوارد بخش خصوصی به حساب میآید، توانسته تیراژ خود را نسبت به سال گذشته بیش از پنج برابر کرده و تولیدی 580 دستگاهی را ثبت کند. اما ریگان خودرو که فقط 75 دستگاه تیراژ در هفت ماه امسال داشته، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بیش از 81 درصد افت تولید را تجربه کرده است. طبق آمار وزارت صمت اما عظیم خودرو نیز در هفت ماه امسال تیراژی 121 دستگاهی را از خود به جا گذاشته که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 158 درصدی را نشان میدهد. سازه خودروی دیار نیز تنها 11 دستگاه تیراژ در هفت ماه امسال به ثبت رسانده تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 95 درصد افت را به خود ببیند. در نهایت اما شرکتهایی مانند سرمایهگذاری بایک، بم خودرو و نوراپارس نیز هیچ تولیدی در هفت ماه امسال نداشتهاند و کارمانیا نیز فقط دو دستگاه محصول را مونتاژ کرده است.