به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو»، خودرو مورد بحث، Rimac Cocept One نام دارد. این خودرو که درواقع یک سوپراسپرت کانسپت تمام برقی مجهز، ساخت کشور کرواسی است، میتواند با بهرهگیری از 4 پیشرانه برقی (internal Permanent Magnet Synchronous Motor) و سیستمIndividual Wheel-Drive مجموعا 1224 اسب بخار قدرت و 1600 نیوتنمتر گشتاور تولید کند. این حجم از قدرت و گشتاور تولیدی، میتواند Concept One 1850کیلوگرمی را در کمتر از 2.5 ثانیه به سرعت 100کیلومتر بر ساعت رسانده و این شتابگیری را تا مرز سرعت 355 کیلومتر بر ساعت ادامه دهد. این اعداد و ارقام نشان میدهد که Rimac را نمیتوان صرفا بهعنوان یک خودرو برقی معمولی مورد بررسی قرارداد بلکه باید با این دیدگاه به آن نگاه کرد که این خودرو و درواقع این نسل از خودروها، آینده صنعت سوپراسپرتسازی خواهند بود. در این مطلب سعی شده تا با بررسی تاریخچه و روند رشد این خودروساز از دیدگاه فنی، بتوانیم نگاهی درستتر به آینده اَبَرخودروها داشته باشیم.
نگاهی به سرگذشت Rimac
کانسپت One نخستین بار در نمایشگاه خودرو فرانکفورت سال 2011 رونمایی شد. طراحی فضایی و متفاوت این سوپراسپرت متولد کرواسی (که شرکت سازنده آن بهعنوان یک برند نوپا، در سال 2009 تأسیسشده است) توانست در نمایشگاه آن سال نظرهای بسیاری را به خود جلب کند. Mate Rimac (بنیانگذار این شرکت)، از جایی به فکر خودروساز شدن افتاد که در سال 1984 و در جریان یک مسابقه اتومبیلرانی، پیشرانه درونسوز خودرو بامو E30 (نسل دوم سری3) وی منفجر شد. او پس از این ماجرا، اقدام به جایگزینی پیشرانه منفجر شده با یک پیشرانه برقی 600 اسب بخاری کرد که این امر باعث موفقیت وی در مسابقات شد تا جایی که خودرو او بانام Green Monster یا هیولای سبز شهرت پیدا کرد. بعد از این ماجرا، Rimac سفارشهای زیادی از سوی دیگر مالکان خودروهای بامو (بهخصوص اتاق E30) دریافت کرد و برخی از این سفارشها را به مرحله اجرا رساند. بعد از رسیدن به این موفقیت، ریمک تصمیم گرفت تا خودرو خود را با برند اختصاصی تولید کند.
تمامی مراحل طراحی تا ساخت و تولید خودرو کانسپت One بهصورت کاملا بومی توسط شخص ریمک و تیم حرفهای او در کرواسی انجامشده و پس از آمادهشدن خودرو و به نمایش گذاشته شدن نخستین نمونه آن در نمایشگاه خودرو فرانکفورت 2011 و نمایشگاه خودرو پاریس 2012، دریافت نظرات مثبت و تشویقهای بسیار، آقای ریمک را در ادامه فعالیتهای خود، مصممتر کرد. این خودرو که مورد تست و بررسیهای فنی و میدانی زیادی قرارگرفته است، میتواند بعد از اعمال یکسری تغییرات کوچک، با خودروهای سوپراسپرت قدرتمند بازار جهانی رقابت کند. قیمت پایه در نظر گرفتهشده برای این خودرو حدود 980 هزار دلار است که در مقایسه با بسیاری از سوپراسپرتهای رقیب (که قیمتهای بالای 1 میلیون دلار دارند) قیمتی رقابتی محسوب میشود. در سال 2013 نخستین نمونه عملی این خودرو به یک مشتری گمنام اسپانیایی تحویل داده شد و تا پایان سال 2014، ریمک موفق شد تا 7 دستگاه دیگر از Concept One را تولید کرده و به فروش برساند.
نمونه تغییریافته این خودرو که در سال 2015 با نام E-Runner Concept One معرفی شد، با بهرهگیری از 1500 اسب بخار قدرت توانست با رانندگی Nobuhiro Tajima در مسابقه Pikes Peak race مقام دوم را از آن خود کند.
بعد از اعمال تغییرات، نمونه نهایی این خودرو در سال 2016 در نمایشگاه خودرو ژنو به نمایش گذاشته شد و در سال 2017 هم برای نخستینبار بهعنوان یک خودرو برقی در فستیوال سرعت GoodWood توانست رکورد زمانی در پیست 1.5 مایلی را جابهجا کند.
همانطور که گفتیم، تا پایان سال 2014 تنها 8 دستگاه از این خودرو در جهان موجود بود که 4 دستگاه آنها در ایالات متحده آمریکا، 2 دستگاه در انگلستان و 2 دستگاه در امارات متحده عربی به فروش رسیده بودند. اما درحالحاضر و تا پایان سال 2017، مسیر قانونی برای خرید این خودرو از طریق دفترهای Manhattan Motorcars ،Al Marooni Group و PACE Germany برای خرید در اروپا، آمریکای شمالی و خاورمیانه باز شده است.
طراحی خارجی
استفاده از اصول زیباییشناختی در طراحی بیرونی این خودرو نشان از نگاه دقیق و خلاق طراح خارجی آن یعنی Adriano Mudri دارد. چراغهای زیبا که از 58 عدد LED قدرتمند تشکیلشده و چیدمان دقیق آنها، موجب شده تا بتوانند نور را با بهترین کیفیت روی مسیر بگسترانند. رینگهای تهیهشده از آلومینیوم نوردشده که به ترمزهای دیسکی سرامیکی 39 سانتیمتری در جلو و 38 سانتیمتری در عقب مجهز بوده و توسط یک ژنراتور معکوسشونده 400کیلوواتی پشتیبانی میشوند، علاوه بر بخشیدن زیبایی به نمای بیرونی خودرو، آماده ارائه عملکردی بینظیر هنگام رانندگیهای سریع و اسپرت هستند. در کنار رینگها، شاهد یک نوار فیبرکربنی با طرح کراوات هستیم که ازجمله امضاهای طراحی این خودرو بهحساب میآید. کمی عقبتر، یعنی در نمای پشت خودرو، چراغهای عقب که با چند هدف مختلف ازجمله بخشیدن حالت آیرودینامیک به خودرو، کانال خنکسازی ورودی هوای رادیاتورهای سیستم خنککاری عقب و همچنین روشنایی طراحیشدهاند، جلوه زیبایی به نمای عقب این اَبَرخودرو الکتریکی میبخشند.
طراحی داخلی
نمای داخلی کانسپت One نیز با همان DNA نمای بیرونی، اما به دست یک طراح دیگر طراحی شده است. طراحی اتاق Concept-One را Goran Popović بر عهده داشت. تریم چرمی بسیار باکیفیت که اتاق را در آغوش کشیده، سیستمهای کنترلی ساده و درعینحال جذاب با دکمههای زیبا و شکلهای فضایی، صندلیهای دربرگیرنده راننده و سرنشین که درست در مرکز ثقل خودرو قرار داشته و کمترین تنش را به سرنشینان وارد میکنند و همچنین لایه محافظ پشت صندلیها که مستقیما به شاسی متصل است، تماما حس یک سوپراسپرت واقعی را به راننده منتقل میکنند. سیستم فرمان الکتروهیدرولیک مورداستفاده در این خودرو بهمنظور افزایش ایمنی در هنگام رانندگی با سرعت بالا به این نحو کار میکند که در حالت عادی فرمان بهصورت برقی عمل میکند اما برای احتیاط، یک سیستم هیدرولیکی مکانیکی هم در میل فرمان نصب شده که در مواقع اضطرار بتواند کنترل خودرو را به دست بگیرد. مانیتورهای بزرگ نصبشده در پنل میانی و پشت آمپر به راننده این اجازه را میدهند تا اطلاعات دقیق عملگرهای خودرو را ثانیه به ثانیه دنبال کند. سیستم صوتی قدرتمند این خودرو میتواند علاوه بر ارائه کیفیت فوقالعاده صوت، اقدام به تولید صدای موتور هنگام شتابگیری کند تا راننده بهصورت مجازی احساس اسپرت راندن را در فضای ساکت اطراف خود تجربه کند.
مشخصات فنی
ازجمله مهمترین خصوصیات پیشرانههای برقی این است که میتوانند در لحظه شروع به حرکت، حداکثر توان و گشتاور خود را ارائه دهند. وقتی این امکان روی 4 عدد پیشرانه برقی که مجموعه 1600 نیوتنمتر گشتاور تولید میکنند، وجود داشته باشد، یک خودرو سوپراسپرت واقعی پدید میآید. بهرهگیری از سیستم IWD (که به معنی محور محرک مجزاست) کمک میکند تا نیروی موتورهای برقی جلو و پشت، بهصورت عادلانه و بسته به شرایط جاده، بین چرخهای هر محور تقسیم شود. با توجه به این امکان رسیدن به بازده 90درصدی که ریمک از آن صحبت کرده است، چندان دور از دسترس نخواهد بود. موتورهای برقی ارائهشده روی این خودرو میتوانند از 4 نوع با کدهای PM-OC-250، 300، 500 و 600 باشند که به ترتیب قدرتهایی معادل 160، 193، 320 و 386 کیلووات دارند و وزنهایشان هم به ترتیب 50، 59، 95 و 115 کیلوگرم است. همچنین میتوانند حداکثر 12000 دور در دقیقه دوران کنند. این موتورها که سیستم خنککاریشان با آب کار میکند بااتصال به باتریهای قدرتمند میتوانند عملکرد بینظیری را از خود به نمایش بگذارند. از طرف دیگر گیربکسهای تکسرعته و دوسرعته متصلشده به این مجموعه که میتوانند به ترتیب 420 و 450 نیوتنمتر گشتاور(در دور حداکثر 13000 RPM) را تحمل کنند، با وزنهای 22 و 25 کیلوگرمیشان توان ارائه بازده 97 و 95 درصدی را دارند.
باتریها
پک باتریهای این خودرو برای تولید ولتاژ بسیار قوی 1000 کیلو ولتی آمادهشده تا هنگام شتابگیری بتواند روی هر موتوربرقی، 400 کیلووات نیرو تولید کند بنابراین برای به دستآوردن این بازده باید از سیستمهای با مقاومت بسیار پایین استفاده شود. درعینحال، به دلیل استفاده از مقاومت بسیار پایین، سیستم میتواند بهسادگی منفجرشده و آتشسوزی ایجاد کند. برای جلوگیری از بروز این حادثه، یک سیستم ایمنی بسیار قوی برای باتریهای این خودرو طراحیشده که باعث افزایش ریسکپذیری باتری شده و احتمال خطر را کاهش میدهد. در مورد سیستمهای مراقبت از باتری بهجز پکهای حرفهای تعبیهشده در اطراف آنها از دیگر موارد صحبتی نشده است. این مسئله را میتوان اینگونه برداشت کرد که ریمک این فناوری را بهعنوان یک راز صنعتی نزد خود محفوظ نگهداشته است. نکته بسیار مهمی که در مورد این خودرو میتوان به آن اشاره کرد این است که وزن بسیار کم باتریها و موتورهای نصبشده، وزن کلی خودرو را به 1850 کیلوگرم محدود کرده است. هرچند که این عدد در مقایسه با خودروهای سوپراسپرت دیگر نسبتا بالاست اما باید در نظر داشت که وزن باتری در خودروهای برقی همواره بهعنوان یک عامل مهم شناخته میشود، بهعنوانمثال تسلا مدل S که یک خودرو سدان 4 در برقی است، حدود 2250 کیلوگرم وزن دارد بنابراین، این اختلاف فاحش در وزن را میتوان بهحساب بهرهگیری از تکنولوژی نوین در ساخت باتری گذاشت.
نویسنده: روزبه نوروزیان