خصوصی سازی صنعت خودرو ( 275)
تصدی گری دولت عامل زیان خودروسازان
عصر خودرو- عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: در 6 سال اخیر دولت به جای حکمرانی بر خودروسازان، تصدی گری میکند که همین موضوع عامل زیان خودروسازان شده است.
عصر خودرو- عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: در 6 سال اخیر دولت به جای حکمرانی بر خودروسازان، تصدی گری میکند که همین موضوع عامل زیان خودروسازان شده است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از صداوسیما، امیرحسن کاکایی فزود: وضعیتی که در صنعت خودرو به طور مشخص برای 2 خودروسازی اصلی داریم نتیجه اجرا نکردن سیاستهای اجرایی و ابلاغی اصل 44 قانون اساسی است که در سال 1386 ابلاغ شده بود؛ یعنی دولت در جایی که باید حکمرانی کند، تصدی گری میکند.
وی افزود: تصدی گری در صنایعی مانند خودروسازی مانند سمی برای اقتصاد است. در طی سالهای گذشته، دولت به ظاهر خودروسازان را خصوصی کرده است، یعنی از نظر قانون تجارت، ایران خودرو و سایپا به لحاظ سهام داری خصوصی هستند یعنی سهامی عام دارند و بر اساس قانون تجارت باید مدیریت این دو خودروساز بر عهده بخش خصوصی باشد,، اما اکنون 6 سال است که با دستور دولت، مدیریت میشوند. متاسفانه به همین دلیل این دو شرکت دائم در حال زیان هستند که نشان میدهد دولت، قانون تجارت و اصول اولیه تجارت را زیر پا گذاشته است.
کاکایی گفت: زیان خودروسازان یعنی کاهش کیفیت و توان رقابت پذیری، افزایش مصرف سوخت و افزایش آلایندگی و کاهش نوع آوری؛ تنها راه نجات این صنعت این است که دولت عملیات تصدی گری را به بخش خصوصی واگذار کند و خود، عملیات و حکمرانی را به درستی انجام دهد که اکنون انجام نمیدهد، واقعیت این است که در زمینه حکمرانی بسیار ضعیف عمل میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در خصوصی سازی باید سهام واگذار شود یا مدیریت؟ گفت: فرقی ندارد که سهام یا مدیریت واگذار شود، اکنون سهامی عام است و کافی است که قانون را اجرا کنیم، یعنی باید قانون تجارت و قانون سازمان بورس را اجرا کرد.
وی گفت: باید مجمع سالانه برگزار و طبق آن هیئت مدیره را تعیین کرد، همچنین باید برنامهها را ارزیابی و طبق آن عمل کرد و در نهایت اگر زیان ده شدند باید مسیر را عوض کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: موضوع اصلی، واگذاری تصدی گری به نظام تجاری است که اسم آن را خصوصی سازی مینامیم؛ در کشوری مانند فرانسه دولت درصدی از سهام را دارد و فقط به عنوان ناظر و خزانه در سود شریک است و وزارت صنایع نیز کار خود را انجام میدهد، اما در ایران برعکس است، وزارت صنایع کار تصدی گری را انجام میدهد که کاری اشتباه است.
کاکایی میگوید: اکنون اجرای قانون و سیاستهای نظام تنها راه حل رفع این مشکل است که یعنی دولت باید به فکر حکمرانی باشد و برای حکمرانی برنامه داشته باشد، در حالی که اکنون برای حکمرانی برنامه ندارد بلکه برای تصدی گری برنامه ارائه میکند.