چشمانداز بازار جمهوری آذربایجان برای خودروسازان منطقه
اتوبانهای باکو، چشم انتظار سبقت خودرو ایرانی
عصر خودرو : بازار خودرو آذربایجان گرچه متاثر از ارتقای فناوری تولید خودرو به سوی خودروهای سبک و پیشرفته تمایل پیدا کرده است،با این حال کارشناسان معتقدند بحران روسیه و کاهش ارزش منات و روبل در مقابل دلار واردات خودرو از روسیه را برای این کشور بهصرفهتر کرده است و راهاندازی سایت خودروسازی ایران در این کشور تا زمان بازگشت ثبات و اقتصادی شدن تولید در این کشور به تعویق خواهد افتاد.
Sunday 16 August 2015 - 09:34:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، افزایش تولید ناخالص ملی کشور آذربایجان در چند سال گذشته که تا حدودی ناشی از افزایش قیمت نفت بود بازار خودرو این کشور را برای شرکتهای اروپایی جذاب کرد، به گونهای که بیشتر نشان(برند)های آلمانی و فرانسوی در بازار این کشور حضور یافتهاند و بازار خودرو این کشور برای شرکتهای روسی کمتر از 10درصد است. به گزارش سایت کانتکت بازار آذربایجان از سال 2014م به سوی خودروهای جنوب شرق آسیا تمایل پیدا کرده است تا جایی که واردات خودروهای اروپایی تا 30 درصد کاهش یافته است. بازار خودروی آذربایجان پس از آغاز تحریمهای غرب علیه روسیه تا حدودی تحتتاثیر قرار گرفت زیرا نبود تنوع کافی خودروهای روسی مانند گذشته نتوانسته رضایت مشتریان این کشور را کسب کند اما از سوی دیگر کاهش ارزش روبل در مقابل دلار واردات خودرو از روسیه را در مقابل اروپاییها بهصرفهتر کرده است. به گزارش آمار سازمان گمرک آذربایجان واردات نشان(برند)های اروپایی از کشور گرجستان که سالانه نزدیک به 40 هزار دستگاه بود در سال 2014م به میزان 30 درصد کاهش داشته است. شاید یکی از مولفههایی که واردات خودرو به آذربایجان را تغییر داده تعریف استاندارد یورو 4 برای خودروهای وارداتی است. گرچه نمیتوان بحران روسیه و اوکراین را بیتاثیر دانست.
تولید خودرو ایرانی در آذربایجان منوط به صرفه اقتصادی
تولید خودروهای صادراتی در کشورهای همسایه یکی از اقداماتی است که میتواند علاوه بر تامین نیاز آن کشور با قیمتی رقابتپذیرتر زمینه صادرات محصول به کشورهای دیگر را با قراردادهای دوجانبه و چندجانبه فراهم کند، چراکه همسایگان ایران از حداقل زیرساختهای تولید خودرو برخوردار هستند و این مسئله میتواند مزیتی برای ورود خودروهای اقتصادی ایران باشد.معاون صادرات گروه خودروسازی سایپا درباره بازار آذربایجان و نگاه خودروسازان ایران به ظرفیتهای بازار این کشور به صمت گفت: تغییر قوانین و مقررات گمرکی کشور آذربایجان در چند سال اخیر که بیشتر بر پایه تصمیمات سلیقهای بوده، حضور خودروهای ایرانی را تحتتاثیر قرار داده است. هر چند در دو سال اخیر با افزایش درآمدهای ملی میزان واردات خودرو آذربایجان تا 2 برابر افزایش داشت که با بحران روسیه و اوکراین بار دیگر با افت همراه شد. چراکه ارزش روبل روسیه در مقابل دلار تا 2 برابر کاهش یافته و ارزش پول آذربایجان که مبادلات اقتصادی بالایی با روسیه دارد تحتتاثیر قرار گرفت. از این رو واردات خودرو از روسیه برای مصرفکنندگان آذربایجانی بهصرفهتر شده است.محسن دستخوش جوان درباره چالشها و جذابیت بازار آذربایجان برای تولیدکنندگان ایرانی افزود: پیش از کاهش ارزش روبل و منات در مقابل دلار قیمت خودروهای ایرانی در بازار آذربایجان 20 درصد کمتر از خودروهای روسی بود اما درحالحاضر برعکس شده است، زیرا آذربایجان خودروهای ایرانی را در مقابل دلار میخرد و از روسها در مقابل روبل خرید میکند و این اختلاف ارزش ارز خودروهای روسی را با قیمت پایینتر در آذربایجان بهصرفه کرده است و هدف تولیدکنندگان ایرانی درحالحاضر حفظ بازار آذربایجان است نه توسعه صادرات، چراکه عرضه خودرو به این کشور هماکنون صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل راهبرد تولیدکنندگان در بازار این کشور کاهش قیمت تمام شده و حاشیه سود برای ماندن در دور رقابت است.او با اشاره به اینکه در سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت و مسئولان خودروساز به آذربایجان تفاهمنامه راهاندازی سایت در این کشور امضا شده است، ادامه داد: براساس یادداشت تفاهمی که بین مسئولان ایرانی و آذربایجانی بسته شد طرفین آن شامل مثلث ایران خودرو، سایپا و یک بانک آذربایجانی بودند، باید تولیدات آن از ابتدای سال 2016م وارد بازار میشد. در این تفاهمنامه، طرف ایرانی مسائل فنی تولید خودرو را تامین میکرد و نیروی انسانی و سرمایه از سوی طرف آذربایجانی تهیه میشد تا با هدف تامین نیاز این کشور و صادرات گامهایی برداشته شود. این پروژه گرچه هنوز به قوت خود باقی است اما به دلیل کاهش ارزش پول این کشور پس از بحران روسیه اجرای آن با تعویق همراه شده و به محض اقتصادی شدن این طرح در اجرای آن به سرعت اقدام خواهد شد.
افزایش تمایل آذربایجانیها به خودروهای سبک
افزایش دغدغههای محیطزیستی در کنار بالا رفتن انتظار مشتریان خودروی آذربایجان و واردات و حضور خودروسازان در کشور آذربایجان با تغییراتی جدی مواجه شده به طوری که تا پیش از این بازار این کشور پر بود از خودروهای زمخت روسی که حداقل جذابیت را داشتند اما با مطرح شدن آلایندههای زیستمحیطی و اهمیت بهینهسازی مصرف انرژی در کشور آذربایجان به آرامی بازار خودروی این کشور با تغییراتی همراه شده است.یک استاد دانشگاه علم و صنعت در گفتوگو با صمت درباره بازار خودروی کشور آذربایجان اظهار کرد: فاصله کم یکی از مهمترین دلایل مزیت بازار آذربایجان برای خودروسازان ایرانی است اما این مسئله نیازمند ارتقای استانداردهاست. چراکه تولیدکنندگان ایرانی میتوانند یک خودرو را برای مدت یک سال به این کشور عرضه کنند اما عرضه خودرو با یک پلتفرم تنها برای یک سال جذابیت دارد و اگر محصول جدید به همان بازار عرضه نشود رکود ایجاد میشود. به عبارت دیگر رقابت در تولید و عرضه موفق خودرو در آذربایجان منوط به ارائه محصولات جدید است زیرا این کشور با پیشرفت صنعت خودروسازی در جهان تغییر ذائقه داده و تمایل چندانی به واردات خودروهای بزرگ و زمخت ندارد، از سوی دیگر عقب ماندن خودروسازی روسیه از فناوریهای روز مانع از حضور موفق در این کشور شده است. از طرفی با آغاز تحریمهای غرب علیه این کشور ارتقای فناوری برای خودروهای روسی چندان میسر نشده و بازار آذربایجان را برای کشورهای شرقی همچون چین گشوده است.ابوالفضل خلخالی با نگاهی به ویژگیهای بازار آذربایجان ادامه داد: درحالحاضر استانداردهای واردات خودرو همچون یورو 4 به تازگی با ارتقای جایگاه محیطزیست برای دولت این کشور اهمیت پیدا کرده اما تنها این مسئله موجب تغییر در رویه واردات خودرو در این کشور نشده است چراکه امروزه تولیدات با فناوری بالای الکترونیکی و بهبود ایمنی خودرو از ویژگیهای جذاب برای مصرفکنندگان شده که تغییر در درآمدهای اقتصادی شهروندان آذربایجانی منجر شده لوکسها به باکو نیز بیایند.
او با تاکید بر راهکارهای موفقیت ایران در بازار خودروی آذربایجان اضافه کرد: خودروسازان ایرانی تجربه خوبی در کشورهایی همچون سوریه و عراق بهدست آوردهاند که میتوانند محصولاتی مناسب به این کشورها عرضه کنند اما برای تداوم این صادرات به کشوری مانند آذربایجان که در همسایگی عرضهکنندههایی مانند روسیه و ترکیه قرار دارد و از سوی دیگر بازاری برای خودروهای اروپایی است، ارائه محصولاتی کیفی با تنوع بالا که امکانات رفاهی مناسبی برای سرنشین خودرو دارد از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند موفقیت ایرانیها در بازار این کشور را تضمین کند. حال برای دستیابی به این مهم باید نگاهی به زنجیره تامین قطعات خودرو و تقویت طراحی خودرو در کشور بیندازیم تا در بلندمدت بتوانیم رقابتپذیری کافی داشته باشیم.