انتقاد وزارت صنعت از استانداردهای جدید خودرویی
عصر خودرو- مدیرکل دفتر صنایع حمل و نقل وزارت صنعت با بیان اینکه استانداردهای صنعت خودرو به هیچ وجه تناسبی با شرایط فعلی کشور ندارد، در واکنش به انتقاد سازمان تعزیرات از تأخیر در تحویل خودروها، گفت: بهتر است این سوال از همه نهادها و دستگاه های مرتبط با تولید پرسیده شود.
Saturday 18 July 2020 - 15:28:00
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از فارس، با توجه به اینکه تأخیر در تحویل خودرو به مشتریان و کاهش تولید خودروسازان طی سال های اخیر عاملی برای رشد بیش از حد قیمت ها در بازار بوده، این موضوع انتقادات زیادی را از سوی مسئولان و دستگاه های مختلف به همراه داشته است. در عین حال وزارت صنعت برای رفع این مشکل برنامه هایی را در جهت بهبود وضعیت عرضه و ایجاد جهش در تولید خودروسازان پیگیری کرده است. در این مورد با سهیل معمارباشی، مدیرکل دفتر صنایع حمل و نقل وزارت صنعت گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید:
- امسال برای تولید یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو برنامه ریزی شده است، با توجه به تأخیرهای موجود در تحویل خودروها، این هدف محقق خواهد شد؟
معمارباشی: برنامه خودروسازان برای سال جاری هم راستا با شعار جهش تولید و جهت تحقق شعار سال تدوین شده به طوری که افزایش 45 درصدی تولید خودرو در مقایسه با عملکرد سال قبل هدف گذاری شده است. در این مسیر هم خودروسازان و هم زنجیره تامین آمادگی کامل برای تحقق این هدف را دارند. با این حال تحقق جهش تولید در این صنعت الزاماتی دارد که هر گونه اختلال در فراهم سازی این الزامات و پیش نیازها ، تحقق برنامه تولید را تحت تاثیر قرار می دهد. الزامات اساسی تحقق جهش تولید خودروسازان، تأمین نقدینگی مورد نیاز، تامین ارز و رفع چالش های انتقال ارز به حساب طرف های خارجی تامین مواد اولیه و مهمترین آن اصلاح قیمت محصولات متناسب با هزینه تولید و بهای تمام شده محصولات بوده است.
- در حال حاضر وضعیت پیشرفت خودروسازان در راستای برنامه تولید چطور است؟
معمارباشی: گزارش دریافتی از شرکت های خودروساز نشان می دهد طی مدت سپری شده از سال جاری در مجموع 268 هزار دستگاه خودرو تولید شده که این میزان 17 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل است. طی این مدت بیش از 204 هزار دستگاه خودرو تحویل مشتریان شده که 33 درصد بیش از سال گذشته بوده است. با این حال اگر تحقق برنامه جهش تولید خودروسازان مدنظر باشد باید ابتدا به این پرسش پاسخ داد که آیا الزامات تحقق برنامه جهشی مهیا شده یا خیر؟ بنده با قاطعیت عرض می کنم اتفاقی که خودروسازان رقم زده اند به معنی واقعی کلمه تحقق جهش تولید بوده است هر چند مقایسه ارقام نشان می دهد خودروساز به برنامه خود نرسیده است. خودروساز در انتهای زنجیره ارزشی قرار دارد که محصول نهایی را تولید و تحویل مشتریان می دهد. برای اینکه به مبنای اعتقاد بنده به تحقق جهش تولید و تحویل در صنعت خودرو پی ببرید لازم است اتفاقاتی که در زنجیره ارزش این صنعت افتاده و از دید مشتریان که عامه مردم هستند پنهان است به خوبی تبیین شود.
شرکت های خودروساز در حالی افزایش تولید را محقق کرده اند که به لحاظ تامین نقدینگی، تامین ارز مورد نیاز، تامین مواد اولیه، فروش محصولات بدون زیان در تنگنا هستند. تحقق برنامه جهش تولید مطابق هدف گذاری قبلی نیازمند همراهی جهادی همه نهادها و دستگاه ها با تولیدکنندگان است. امروز صنعت خودرو و زنجیره تامین برای تامین ارز مورد نیاز خود در مضیقه سختی قرار دارد. نقدینگی مورد نیاز صنعت با وجود افزایش شدید قیمت مواد اولیه، ارز و نیازمندی ها تامین نشده است، فرآیند خریدهای خارجی خودروسازان از ابتدا تا انتها که کالای خریداری شده به مقصد برسد با چالش های متعددی مواجه است و این موضوع به دلیل طولانی کردن فرآیند تامین نیازمندی های وارداتی ، نیاز نقدینگی شرکت ها را به صورت فزاینده ای افزایش داده است.
- وضعیت تأمین مواد اولیه خودروسازان در چه حال است؟
معمارباشی: وضعیت تامین مواد اولیه داخلی خودروساز و زنجیره تامین نیز مشخص است، با نرخ های جهانی هم به میزان نیاز خودروسازان، مواد اولیه داخلی در اختیارشان قرار نمی گیرد. با این حال آنچه خودروساز تاکنون انجام داده است افزایش تولید 17 درصدی نسبت به سال قبل و افزایش تحویل 33 درصدی خودرو به مردم بوده است. این اتفاق با وجود شرایط پیچیده کسب و کار در حال حاضر چیزی فراتر از تحقق جهش تولید است. البته موارد گفته شده هیچگاه دلیلی برای کوتاه آمدن از اهداف تدوین شده نبوده و وزارت صمت پیگیر اجرای برنامه های مصوب است اما در ارزیابی اقدامات انجام شده لازم است همه جوانب موضوعات دیده شود. صنعت خودرو با وجود علم و آگاهی از شرایط پیچیده کسب و کار از اجرای برنامه جهشی استقبال کرده است. تخطئه این صنعت به دلیل عدم ریشه یابی درست دلایل اصلی عدم تحقق برنامه ها و همچنین به خاطر عدم ایفای تعهدات سایر دستگاه ها مطمئنا باعث تسری بی انگیزگی برای پیگیری اهداف و برنامه ها خواهد شد.
- سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی اعلام کرده که باید 400 هزار دستگاه خودرو تولید و به مردم تحویل داده می شد، ولی امروز فقط 100 هزار دستگاه خودرو به مردم تحویل داده شده است. دلیل این اختلاف بین اهداف و عملکرد چیست؟
معمارباشی: همانطور که اعلام شد میزان تولید و تحویل خودروها طی مدت سپری شده از سال جاری به ترتیب 268 هزار دستگاه و 204 هزار دستگاه بوده است. لذا تحویل 100 هزار دستگاه خودرو طی 4 ماه صحت ندارد. از سوی دیگر مناسب است سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص وضعیت تحقق برنامه سایر نهادها و دستگاه ها هم ورود داشته باشد تا مشخص شود افزایش تولید امسال خودروساز در چه فضایی اتفاق افتاده است؟ بهتر است این سوال از همه نهادها و دستگاه های مرتبط با تولید پرسیده شود که مسئولیتشان در تحقق جهش تولید چه بوده و در این مسیر چه اقدامی انجام شده است؟ آیا جهش تولید فقط برنامه خودروساز و زنجیره تامین بوده یا اینکه دستگاه های دیگر نیز باید در این مسیر همراهی کنند؟ به بیان دیگر ورودی های این صنعت در این مدت چه بوده است و تناسب خروجی ها با ورودی ها سنجیده شود. نمی شود حداکثر محدودیت ها را در ورودی های یک صنعت اعمال کنیم و خروجی صنعت را بدون توجه به اتفاقات رخ داده در زنجیره بسنجیم.
امروز خودروسازان به دلیل اصرار بر اجرای استانداردهایی که به هیچ وجه تناسبی با شرایط حال حاضر کشور ندارد، سر در گم هستند. محصولات تولیدی شرکت ها به دلیل مشکلات شماره گذاری که برایشان ایجاد شده ماه هاست در پارکینگ ها معطل مانده و خودروساز نه تنها هزینه خواب سرمایه، هزینه پارکینگ و جریمه به مشتریان را می پردازد، بلکه در تعیین تکلیف خود عاجز مانده است. حال برای حل این معضلات، سازمان تعزیرات حکومتی کدام گره را گشوده است که امروز از عدم تحقق برنامه ها صحبت می کند؟ ضمنا اگر دوستان دسترسی به آمار و گزارشات درست ندارند مناسب است قبل از اعلام عمومی ارقام و اعدادی که ممکن است تاثیر منفی بر بازار داشته باشد را از مراجع رسمی استعلام کنند تا شائبه ای ایجاد نشود. چرا که امروز صنعت خودرو کشور با هجمه های سنگینی مواجه است که به هیچ وجه متناسب با تلاش و کوشش جهادگران این عرصه نیست.
امروز بزرگترین انتقاد از صنعت خودروی کشور متوجه تبیین نشدن درست اقدامات ارزشمند این صنعت نزد آحاد جامعه است. مردم اطلاعی از تلاش صنعتگران این عرصه ندارند و این بزرگترین ایراد وارد بر صنعت خودرو در حال حاضر است. ضمن اینکه در شرایط فعلی هماهنگی و همکاری تنگاتنگ همه نهادها و دستگاه ها پیش نیاز موفقیت صنعت خودرو و همه صنایع است. بر این اساس درخواست ما این است در کنار تبیین واقعیت ها و نقدهای سازنده و منصفانه، در جهاد فعلی صنعتگران، هر نهادی سهم خود را ادا کند تا از شرایط حساس کنونی با موفقیت عبور کنیم.
برچسب ها
صنعت خودرو ایرانوزارت صنعتاستاندارد داخلیاستاندارد خودرویی